Reclamă

Mediile sondajelor din 21 de state au evoluat recent în favoarea fostului președinte Donald Trump, conform modelului creat de analistul Nathaniel Silver, raportat de Newsweek. Silver, cunoscut pentru precizia prognozelor sale electorale, a mediatizat ultima actualizare a modelului său duminică.

Deși Kamala Harris rămâne în frunte la nivel național și în statele-cheie precum Michigan, Wisconsin și Nevada, Trump a câștigat teren în Arizona, Georgia și Carolina de Nord. În Pennsylvania, competiția dintre cei doi candidați este atât de strânsă încât sondajele arată o egalitate.

Comparativ cu situația sondajelor de acum o lună, aproximativ fiecare stat monitorizat a înregistrat o ușoară creștere în favoarea lui Trump, inclusiv toate cele șapte state cunoscute ca fiind de luptă. Michigan a fost martorul celei mai mari schimbări, unde Harris a pierdut un avans de 0,5 puncte, Trump câștigând 1,9 puncte în ultima lună.

Nathaniel Read Silver, un statistician respectat și fondator al FiveThirtyEight, este recunoscut pentru capacitatea sa de a prognoza cu exactitate rezultatele alegerilor. El a făcut parte din lista celor mai influenți 100 de oameni din lume realizată de Time în 2009, după ce a prezis cu succes rezultatele în 49 din 50 de state la alegerile din SUA din 2008.

Potrivit lui Silver, postat recent pe pagina sa de socializare, datele sugerează că avansul lui Harris a scăzut la 2,3 puncte de la un vârf anterioar de 3,5. „Competiția rămâne una cu două tabere, dar am ajuns într-un punct în care putem fi destul de siguri că este vorba de o mișcare reală și nu de un zgomot statistic”, a adăugat el.

Profesorul J. Wesley Leckrone de la Universitatea Widener a subliniat că, în Pennsylvania, competiția se va reduce, în cele din urmă, la prezența la vot a unor anumite categorii demografice. Campania lui Harris și-a concentrat eforturile în sud-estul Pennsylvaniei, încercând să atragă voturile republicanilor moderați care s-au arătat critici față de Trump.

Având în vedere aceste schimbări, rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie poate depinde de cine va câștiga Pennsylvania și cele 19 voturi ale Colegiului Electoral asociate acestuia.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro