Reclamă

Oficiali militari de rang înalt, printre care generalii americani Philip Breedlove și Ben Hodges, au analizat posibile scenarii pentru un război între NATO și Rusia, conform relatărilor cotidianului german BILD, citat de The Moscow Times. Potrivit acestor evaluări, președintele rus Vladimir Putin ar putea alege să invadeze Letonia și Lituania în 2027, folosind regiunea Kaliningrad și teritoriul Belarus ca puncte de intrare.

Centrul american pentru Războiul Noua Generație a modelat o simulare de atac rusesc asupra țărilor NATO, identificând Letonia și Lituania drept primele ținte. Generalii Breedlove și Hodges, foști comandanți șefi ai NATO și SUA în Europa, au participat la elaborarea acestui scenariu.

În varianta simulată, armata rusă inițiază ofensive împotriva Letoniei și Lituaniei simultan, cu sprijin logistic din Kaliningrad și Belarus. Conform scenariului, trupele NATO din statele baltice ar fi nevoite să se retragă temporar până la sosirea forțelor principale. Se estimează că reactualizarea întăririlor sub prevederile Articolului 5 ar putea dura până la 10 zile. În această perioadă, Germania ar juca un rol esențial în apărarea statelor baltice.

În prezent, Bundeswehr are aproximativ 800 de soldați staționați în Lituania ca parte a unui grup NATO, echipat cu tancuri Leopard 2. Până la finele anului 2027, prezența militară va fi extinsă la o brigadă de 4.800 de militari și 200 de civili, cu 44 de tancuri Leopard 2. Generalul Breedlove a clarificat că rolul principal al acestor forțe și al altor unități NATO va fi de a „ține terenul până la sosirea forțelor mai mari”.

Potrivit simulării, în primele trei zile ale conflictului, armata rusă reușește să ocupe Letonia și să folosească teritoriile cucerite pentru a ataca Lituania. Acțiunea este însă contracarată de un batalion de tancuri germane, care reușește să oprească înaintarea forțelor ruse. În a cincea zi, 44 de tancuri Leopard 2 se deplasează din Lituania și, după încă două zile, atacă din spatele forțelor ruse avansate din Letonia. După o bătălie de zece zile, forțele lituaniene pierdere 17 tancuri, 145 de vehicule blindate și 3.650 de soldați, în timp ce forțele ruse pierd 411 tancuri, 1.019 vehicule blindate și 11.420 de militari.

Simulările indică faptul că Lituania ar fi „devastată și parțial ocupată” până la sosirea întăririlor NATO. Totuși, organizatorii simulării susțin că scenariul prezentat ar putea fi evitat prin creșterea cheltuielilor pentru apărare și întărirea forțelor NATO în regiune.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro