Reclamă

Campania ‘Avem același sânge’, organizată de Digi 24, face un nou apel către români să doneze sânge, pe fondul unei scăderi a numărului de donatori, conform medicilor. Inițiativa urmărește să atragă atenția asupra necesității modernizării sistemului de transfuzie, considerat esențial la nivel național, și a fost lansată și din Parlamentul României.

Lucia Grijac, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, a evidențiat importanța donării de sânge pentru grupurile rare, cum ar fi cele cu RH negativ, și a explicat că, uneori, centrele de transfuzie se confruntă cu dificultăți în asigurarea imediată a componentelor necesare, dar cooperează pentru a le obține în cel mai scurt timp. „Din luna ianuarie până în prezent, din fericire, la nivelul municipiului București s-a menținut un număr crescut de donatori de sânge. Mai sunt situații în care avem probleme pentru asigurarea produselor și componentelor sanguine pentru pacienții care au grupe rare de sânge”, a declarat dr. Lucia Grijac.

La rândul său, Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ din București, a vorbit despre necesitatea de a forma specialiști în transfuziologie. El a menționat un pilot al universității care vizează acordarea unui atestat în transfuziologie într-o perioadă de șase luni. „O să încercăm un pilot la noi, la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, un atestat în transfuziologie”, a explicat Viorel Jinga.

Problema personalului calificat devine și mai acută, având în vedere că mulți dintre angajații actuali de la Centrul de Transfuzie Sanguină București se vor pensiona în următorii doi ani. Dr. Lucia Grijac a subliniat necesitatea urgentă de a găsi soluții pentru această situație. „Este mare nevoie de această pregătire, de acest atestat, deoarece cel puțin la nivelul Municipiului București, la Centrul de Transfuzie, personalul care are pregătire în domeniu se va pensiona în următorii doi ani”, a precizat ea.

Pe parcursul zilei de astăzi, numeroși angajați din Parlament au răspuns apelului și s-au înscris pe lista donatorilor de sânge.

Proiectul este susținut de Sanador, care se alătură astfel demersului de a crește numărul donatorilor de sânge din România.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro