Reclamă

Noua ordonanță privind plafonarea prețurilor la alimentele românești, propusă de Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a stârnit dezbateri aprinse în spațiul public. Unul dintre principalele puncte de discuție este impactul acestei măsuri asupra prețurilor la raft și a întregului lanț de valoare alimentar.

Federația Romalimenta și-a exprimat rezerva față de ordonanța propusă, însă organizații precum Asociația BIO România văd în această măsură o șansă de creștere economică. „Adaosul diferențiat între produsele de import și cele românești va tinde spre egalizare. Astfel prețurile la alimentele fabricate în România vor avea un adaos asemănător cu produsele similare din import. Românii care vor dori să cumpere românește vor avea un preț mai mic la raft,” se arată în comunicatul asociației.

Scăderea adaosului comercial va avea un impact considerabil asupra vânzărilor. Cumulat cu dorința consumatorilor de a achiziționa produse autohtone, se așteaptă ca plafonarea prețurilor să crească semnificativ volumul vânzărilor. BIO România subliniază că măsura nu îi va afecta pe producătorii agricoli și procesatorii din țară, deoarece plafonarea este vizată exclusiv la nivelul adaosului retailerilor. „Această măsură va avea un dublu impact pozitiv: prețurile la raft vor fi mai mici, iar producătorii agricoli și procesatorii nu vor fi afectați. Dimpotrivă, prețul la raft fiind mai mic, vânzările vor crește, inclusiv cifra de afaceri a magazinelor”, explică asociația.

Ministrul Florin Barbu a precizat că ordonanța va fi aplicată tuturor produselor procesate în țară și că inițiativa va fi lansată în curând în dezbatere publică. ‘În prezent, mai avem o discuție cu retailerii și cu procesatorii și probabil în perioada următoare va fi lansat proiectul în dezbatere publică și ulterior va fi aprobat în Guvern’, a declarat ministrul. El a subliniat că măsura necesită parcurgerea unor etape legislative și obținerea avizelor necesare de la Ministerul Justiției, Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor.

Inițiativa urmărește să asigure un avantaj competitiv produselor românești, iar implementarea ei ar putea transforma piața internă, aducând beneficii atât consumatorilor cât și retailerilor, fără a împovăra direct producătorii și procesatorii locali.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro