Reclamă

Polonia a criticat excluderea liderilor săi și a celor ucraineni de la întâlnirea recentă a liderilor din SUA, Germania, Marea Britanie și Franța, care a avut loc la Berlin. Discuțiile s-au axat pe sprijinirea Ucrainei în conflictul său cu Rusia, Varșovia subliniind că este unul dintre principalii contributori la ajutorul oferit Kievului.

La discuțiile care au avut loc vineri au participat președintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron. Agenda lor a inclus și conflictele din Orientul Mijlociu.

Deși inițial se intenționa ca Biden să organizeze o reuniune mai amplă a susținătorilor militari ai Ucrainei la baza aeriană Ramstein din Germania, participarea președintelui polonez Andrzej Duda a fost anulată din cauza uraganului Milton.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe polonez, Pawel Wronski, a declarat, citat de News.ro prin Reuters, că „Dacă subiectul este ajutorarea Ucrainei, este pur și simplu o greșeală că nici Ucraina, nici Polonia nu au luat parte la această reuniune.”

Wronski a subliniat că, „dacă vorbim despre ajutorul pentru Ucraina, trebuie să ne amintim în primul rând că Polonia este una dintre țările care ajută cel mai mult Ucraina și în al doilea rând că 90% din totalul livrărilor pentru Ucraina trec prin teritoriul polonez.”

Ministrul adjunct de externe al Poloniei, Władysław Teofil Bartoszewski, a menționat că Varșovia dorește să analizeze anexele confidențiale ale planului de victorie prezentat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Am oferit Ucrainei ajutor militar în cel mai crucial mod, pentru că atunci când Germania vorbea despre trimiterea de căști, noi am trimis 320 de tancuri. Așadar, contribuția noastră a fost în mod evident semnificativă, mai ales la început.”

Totuși, relațiile dintre Polonia și Germania par să se fi încălzit de când coaliția proeuropeană condusă de Donald Tusk a preluat guvernarea în decembrie, deși încă sunt discordii în privința migrației, finanțării comune a apărării și consolidării frontierei estice a UE.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro