Reclamă

Două persoane au fost condamnate definitiv în ultimii doi ani pentru propagandă fascistă și negarea holocaustului, conform informațiilor primite de Digi24.ro de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Cu toate acestea, Parchetul General a refuzat să dezvăluie câte investigații sunt în desfășurare în ceea ce o privește pe europarlamentarul Diana Șoșoacă, suspectă de propagandă legionară.

În România, legislația interzice strict promovarea persoanelor vinovate de genocid și crime de război, alături de idei și doctrine fasciste, prin Ordonanța de Urgență 31/2002. Cei care încalcă aceste prevederi riscă pedepse severe, inclusiv închisoare.

Conform datelor oferite de CSM, două din cele trei dosare referitoare la infracțiuni legate de interzicerea unor simboluri au fost soluționate în 2022 la Curtea de Apel București și Judecătoria Cornetu. Unul dintre acestea, care datează din perioada 2013-2017, a dus la condamnarea unui tânăr la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru distribuirea de propagandă fascistă pe platformele de socializare.

În motivarea sa, instanța a apreciat că faptele comise de tânăr reprezintă un derapaj individual, subliniind că băiatul, care suferea de diverse tulburări, înțelesese gravitatea actelor sale, astfel considerându-se că nu necesită o sancțiune foarte drastică.

Al doilea dosar viza un fost colonel în rezervă, condamnat doar cu un avertisment, pentru trei infracțiuni de negare a holocaustului, după publicarea unor articole și a unei cărți care contestă existența holocaustului.

Cazul Dianei Șoșoacă este mai complex, de vreme ce a făcut declarații controversate pe platforme publice, inclusiv de Ziua Holocaustului, și într-o ședință solemnă a Parlamentului, dedicate relațiilor de prietenie cu Israel. În februarie 2024, Institutul „Elie Wiesel” a sesizat parchetul după ce partidul său a emis un comunicat de presă ce includea versuri ale unui poet legionar.

Institutul „Elie Wiesel” informează că numeroase sesizări privind negarea holocaustului și apologia organizațiilor de extremă dreapta, făcută de Diana Șoșoacă, au fost înainte trimise Ministerului Public. Stadiul acestor sesizări rămâne însă necunoscut.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro