Reclamă

Estonia își alocă resurse semnificative pentru a-și dezvolta capacitatea de a efectua lovituri adânci în teritoriul inamic, motivată de lecțiile învățate din războiul din Ucraina, conform declarațiilor directorului Centrului pentru investiții în apărare, Magnus-Valdemar Saar. Obiectivul țării baltice este de a neutraliza o forță invadatoare înainte ca aceasta să poată ajunge la granițele naționale.

„Cu investițiile noastre actuale și cele suplimentare, căutăm să obținem capacitatea de a efectua lovituri profunde și operațiuni eficiente de modelare”, a afirmat Saar. Această strategie este inspirată de acțiunile Ucrainei, care, după mulți ani de negocieri cu Casa Albă, a primit permisiunea de a folosi rachetele ATACMS, cu o rază de 300 de kilometri, pentru a lovi ținte adânci în interiorul teritoriului rus.

Estonia a dezvăluit planurile de creare a unei unități de muniții de pândă, care va atinge capacitatea operațională inițială până la sfârșitul anului. Aceasta va utiliza drone cu rază de acțiune de aproximativ 100 de kilometri. De asemenea, s-a anunțat un contract pentru achiziționarea de muniții ghidate Vulcano 155 de la Diehl și achiziția a șase lansatoare HIMARS, care sunt compatibile cu rachetele ATACMS.

Saar a subliniat nevoia de acțiuni rapide în vederea întăririi apărării naționale, sugerând o potențială creștere a cheltuielilor pentru apărarea antiaeriană. „Ca parte a următorului ciclu de planificare al apărării, până în 2035, vom lua în considerare achiziționarea de echipamente cu o rază mai mare decât IRIS-T”, a mai spus Saar.

Estonia intenționează să acționeze mai rapid decât NATO pentru a compensa eventualele întârzieri și pentru a-și asigura un nivel sporit de protecție împotriva amenințărilor externe.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro