Reclamă

Hamas va fi condus provizoriu de un comitet cu sediul în Qatar, ca urmare a uciderii liderului Yahya Sinwar de către armata israeliană, informează două surse din cadrul mișcării islamiste palestiniene, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Conform unei surse din cadrul Hamas, abordarea conducerii este de a nu desemna un succesor al lui Yahya Sinwar, considerat acum „martir”, înainte de alegerile mișcării programate pentru martie, dacă situația o va permite. Sinwar a fost numit lider după asasinarea lui Ismail Haniyeh în Iran, în luna iulie. El a fost declarat mort joi de armata israeliană, fiind ucis în sudul Fâșiei Gaza, unde conflictul durează de un an.

Comitetul de conducere, format din cinci membri și stabilit în august după asasinarea lui Haniyeh, va prelua temporar coordonarea, ajutând la luarea deciziilor în contextul dificultăților de comunicare cu Sinwar în Gaza. Acest comitet are sediul la Doha și este compus din reprezentanți pentru Gaza (Khalil al-Haya), Cisiordania ocupată de Israel (Zaher Jabareen), diaspora (Khaled Meshaal), membrii Consiliului Consultativ al Shura al Hamas (Mohammed Darwish), și secretarul biroului politic, a cărui identitate rămâne necunoscută din motive de securitate.

O altă sursă din cadrul Hamas a menționat că s-a discutat despre posibilitatea desemnării unui nou lider politic, fără însă a anunța un nume, opțiune care a fost exclusă în cele din urmă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro