Reclamă

Uraganul Oscar a provocat ploi torențiale și alunecări de teren în estul Cubei, agravând problemele deja existente cu întreruperile de curent pe insulă, raportează The Guardian. Vânturile cu viteze de peste 120 km/h au distrus acoperișurile locuințelor, complicând și mai mult eforturile de restabilire a rețelei electrice. Ruben, un locuitor din Baracoa, a declarat: „Vânturile au fost foarte puternice. Marea este foarte agitată, iar țiglele au fost smulse de pe acoperișuri”.

În timp ce uraganul a fost retrogradat la furtună tropicală, atenția s-a îndreptat către colapsul rețelei electrice din cauza centralelor electrice învechite ale țării. În ultimele luni, penele de curent au dus la deteriorarea alimentelor depozitate la rece, în contextul în care Cuba se confruntă cu inflație și creșteri ale prețurilor.

Președintele Miguel Diaz-Canel a apărut în uniformă militară în weekend, ceea ce indică o situație de urgență națională. Criza a început săptămâna trecută, când s-a cerut ca toți lucrătorii neesențiali să rămână acasă pentru a economisi energie. Duminică s-a decis ca școlile să fie închise până joi, o măsură considerată neobișnuită pe insulă.

Deși electricitatea a fost parțial restabilită, lumina rămâne întreruptă în estul și vestul Cubei. În Havana, curentul a început să revină treptat, iar luni la prânz, 56% din oraș era alimentat electric. Totuși, locuitorii își exprimă îngrijorarea cu privire la starea sistemului electric învechit. „Informațiile sunt oferite pe platforma X, ceea ce face dificilă accesarea lor atunci când telefoanele nu pot fi încărcate”, au spus locuitorii.

Diaz-Canel a dat vina pe „războiul financiar” dus de Statele Unite pentru situația Cubei, și a avertizat împotriva oricăror acte de vandalism care ar putea tulbura liniștea cetățenilor săi. În ciuda tensiunilor, manifestările de nemulțumire au fost limitate, locuitorii preferând să-și exprime frustrările prin zgomotul vaselor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro