Reclamă

Cercetătorii au descoperit 254 de variante genetice care modelează structuri-cheie din creier, relevând posibile legături cu boli neurologice, precum boala Parkinson și tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD), potrivit unui studiu internațional publicat în revista Nature Genetics.

Echipa, coordonată de Universitatea California de Sud (USC) și Institutul de Cercetări Medicale Queensland din Australia, a examinat ADN-ul și scanările cerebrale de la 74.898 de participanți. Studiul, parte a efortului internațional ENIGMA (Enhancing Neuro Imaging Genetics through Meta-Analysis), a inclus peste 1.000 de laboratoare din 45 de țări.

Paul M. Thompson, directorul Institutului de neuroimagistică și informatică Mark și Mary Stevens al USC, a declarat: „Se știe că o mulțime de boli ale creierului sunt parțial genetice, dar din punct de vedere științific, dorim să găsim modificările specifice ale codului genetic care le cauzează.”

Prin utilizarea de studii de asociere la nivel de genom (GWAS), cercetătorii au identificat variații genetice asociate cu volumul creierului, notează profesorul Miguel Rentería, de la Institutul de Cercetări Medicale Queensland: „Există dovezi puternice că ADHD și Parkinson au o bază biologică, iar această cercetare este un pas necesar pentru înțelegerea și, eventual, tratarea mai eficientă a acestor afecțiuni”.

Studiul a analizat volumul creierului în structurile subcorticale, cum ar fi trunchiul cerebral, hipocampusul și amigdala, regiunile fiind esențiale pentru funcții precum formarea amintirilor și reglarea emoțiilor. Descoperirile ar putea explica până la 10% din diferențele în volumul creierului între participanți.

În mod distinctiv, această cercetare dezvăluie exact unde acționează genele în creier. Totuși, cercetătorii remarcă faptul că studiul este de natură corelațională, indicând necesitatea unor investigații suplimentare pentru a atribui genele cauzal diverselor boli.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro