Reclamă

Rusia a respins ferm acuzațiile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova, în contextul alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru aderarea la UE, este mesajul transmis luni de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Aceasta a declarat că sunt lipsite de fundament acuzațiile aduse țării sale cu privire la influențarea voinței cetățenilor moldoveni, și a acuzat, în schimb, Occidentul de implicare directă în procesul electoral.

Maria Zaharova a subliniat faptul că „politicienii din țările membre UE au făcut propagandă deschisă în sprijinul actualului guvern moldovenesc și al așa-zisului său proiect european în cadrul vizitelor lor multiple la Chișinău”. Acesta a fost acuzată că „Chişinăul a declanșat o campanie anti-rusă”, sub formă de restricții la secțiile de votare din Rusia comparativ cu cele deschise în SUA și Europa Occidentală. În Rusia, unde trăiesc între 300.000 și 500.000 de cetățeni moldoveni, au fost deschise doar două secții de votare, pe când în alte parți au fost autorizate circa 200.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a precizat că rezultatele scrutinului au fost „dezamăgitoare” pentru guvernul moldovean și susținătorii săi vestici, având în vedere marja scăzută de voturi în favoarea aderării la UE. Zaharova a notat că acest rezultat parțial „reflectă un sprijin neambigu pentru proiectul de integrare în UE”.

Pe de altă parte, Zaharova a menționat că Rusia „respectă alegerea făcută de moldoveni și pledează pentru păstrarea și dezvoltarea relațiilor cu poporul prieten al Moldovei”.

La rândul său, guvernul de la Chișinău și observatorii OSCE au denunțat „ingerința masivă și fără precedent” a Rusiei în aceste alegeri, menționând tactici precum cumpărare de voturi și atacuri hibride, precum și campanii de dezinformare. Aceste situații au avut loc în contextul unei presiuni considerabile din partea Rusiei, conform avertismentelor Uniunii Europene.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro