Reclamă

În luna septembrie, 81% dintre ambalajele de plastic, sticlă și aluminiu au fost returnate în magazinele din România pentru reciclare. Aceasta reprezintă peste 450 de milioane de recipiente, o creștere de 3 procente față de luna august, conform datelor centralizate de RetuRO SGR.

Cetățenii se declară motivați să recicleze atât pentru a-și recupera banii de garanție, cât și pentru protejarea mediului înconjurător. „Eu sunt șofer de meserie și, prin țară, văd cursuri de ape curate, un mediu curat, mergem spre bine”, spune un bărbat. Acesta reciclează regulat și adună recipentele pe care le predă la magazine, recuperând astfel aproximativ 30 de lei pe săptămână.

De asemenea, centrele de recoltare și reciclare din țară joacă un rol esențial în acest proces. Centrul din Brașov, inaugurat primăvara aceasta, are o capacitate anuală de procesare de peste 240 de milioane de ambalaje. Diana Stanciu, plant manager RetuRO SGR, explică: „Aici avem scanner-ul care citește codurile de bare ale fiecărui recipient și, în același timp, își ia informația despre tipul de material”.

Până acum, de la deschiderea centrului de la Brașov, s-au reciclat 50 de milioane de recipiente. Cu toate acestea, reciclarea nu decurge uniform la nivel național, mai ales în mediul rural, unde lipsesc facilitățile moderne. O doamnă din acest mediu a punctat lipsa aparatelor în zonele rurale.

În România funcționează în prezent șapte centre de colectare, cu planuri de extindere în orașele Oradea, Constanța și, posibil, Suceava la începutul anului viitor, conform declarației lui Radu Mitulescu, Head of Operations RetuRO SGR.

Sistemul de garanție-returnare a reciclat până acum 144.000 de tone de ambalaje în aproape un an de la începerea activității, ceea ce reflectă un impact semnificativ asupra mediului și economiei circulare din România.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro