Reclamă

Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat luni rezultatele referendumului din Republica Moldova, unde cetățenii s-au exprimat în favoarea integrării europene și au arătat susținerea pentru președinta Maia Sandu, precum și pentru valorile democratice. Mesajul președintelui a fost: „Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova și pentru susținerea populară exprimată în favoarea dnei Președinte Maia Sandu și a valorilor democratice. Destinul trebuie decis doar de cetățenii săi!”.

Referendumul din Republica Moldova a avut loc pe fondul unui interes crescut pentru direcția europeană a țării. La ora 08:00, datele preliminare ale referendumului arătau o egalitate, după prelucrarea a 98,29% din totalul proceselor verbale. Totuși, după prelucrarea a 98,33%, rezultatele indicau o ușoară majoritate de 50,03% pentru cei care susţin aderarea la Uniunea Europeană, comparativ cu 49,97% pentru cei împotrivă. Răspunsul DA a câștigat un avans lent, în timp ce erau prelucrate datele din câteva zeci de secții de votare din diaspora.

Procesul de vot s-a încheiat oficial la ora 7:00, ora României, când ultimele secții de vot de peste hotare și-au închis porțile. Referendumul a fost o manifestare importantă a opțiunii cetățenilor moldoveni pentru viitorul lor european, un obiectiv susținut de conducerea țării și de partenerii săi europeni. Aceasta marchează un pas semnificativ pentru Republica Moldova pe calea apropierii de valorile și standardele Uniunii Europene.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro