Reclamă

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva nu va participa la summitul BRICS din Rusia, după ce medicii l-au sfătuit să evite călătoriile pe distanțe lungi din cauza unei hemoragii cerebrale. Oficialul brazilian, în vârstă de 78 de ani, a suferit un traumatism la cap după o căzătură acasă, fiind necesare cusături și monitorizarea atentă a stării sale de sănătate. El va interveni la summit prin videoconferință.

Medicul personal al lui Lula, Roberto Kalil, a explicat într-un interviu că președintele a suferit un traumatism semnificativ care a determinat o mică hemoragie cerebrală. „Este o afecțiune care va necesita teste repetate pe parcursul săptămânii. Orice hemoragie cerebrală, teoretic, se poate agrava în zilele următoare, așa că monitorizarea este importantă”, a declarat Kalil, subliniind că Lula se simte bine și poate desfășura activități normale.

Biroul prezidențial a confirmat că inițial președintele trebuia să plece duminică la orele 17:00 către Rusia. În urma schimbării planurilor, ministrul de Externe al Braziliei, Mauro Vieira, va conduce delegația națională la summit.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că anularea călătoriei lui Lula nu are nicio legătură cu absența președintelui rus Vladimir Putin de la G20 în noiembrie, eveniment care va avea loc în Brazilia. „Kremlinul nici măcar nu s-ar putea gândi la așa ceva”, a precizat Peskov conform agenției TASS.

Summitul BRICS adună de marți până joi aproximativ 20 de lideri la Kazan, pe Volga. Blocul inițial, fondat de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, s-a extins recent prin includerea altor patru țări: Etiopia, Iran, Egipt și Emiratele Arabe Unite. Președintele rus Vladimir Putin vizează cu acest summit să ilustreze eșecul încercărilor de izolare și sancțiunilor Occidentului după invazia Ucrainei.

Putin a anunțat renunțarea sa de a participa la summitul BRICS din Africa de Sud și, de asemenea, la G20 în noiembrie, în contextul unui mandat de arestare internațional emis de Curtea Penală Internațională pentru presupusa deportare a unor copii ucraineni.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro