Reclamă

Israelul a prezentat Statelor Unite un document conținând condițiile sale pentru o soluție pașnică și democratică de încheiere a războiului din Liban, conform site-ului de știri Axios, citat de Reuters.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu își dorește, printre altele, să asigure forțelor israeliene libertate deplină de acțiune în spațiul aerian libanez. Israelul solicită ca armata sa să aibă dreptul de a utiliza „constrângerea activă” pentru a preveni reînarmarea grupării șiite Hezbollah și reconstrucția infrastructurii militare a acesteia lângă frontieră.

Axios notează că israelienii insistă ca forțele lor aeriene să beneficieze de libertate de acțiune în spațiul aerian al Libanului. În același timp, un oficial american a declarat pentru site-ul menționat că șansele ca aceste condiții să fie acceptate de către Liban și comunitatea internațională sunt foarte reduse.

Informațiile oferite de Axios indică de asemenea că reprezentantul special al președinției americane, Amos Hochstein, va fi implicat în discuții la Beirut pentru o soluție diplomatică a conflictului. Între timp, forțele israeliene își continuă ofensiva asupra Libanului și au desfășurat mai multe atacuri în ultimele zile, țintind inclusiv sucursale bancare pe care le acuză că sprijină Hezbollah.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), a emis o declarație avertizând civilii să se îndepărteze de locațiile utilizate pentru finanțarea activităților teroriste ale Hezbollah, subliniind că „vor fi lovite mai multe ținte în următoarele ore și pe parcursul nopții”. El a menționat, de asemenea, că Israel intenționează să dezvăluie modul în care Iranul sprijină financiar activitățile teroriste ale Hezbollah prin intermediul unor instituții civile și ONG-uri.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro