Reclamă

Clericul Fethullah Gulen, considerat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan ca fiind principalul responsabil pentru tentativa de lovitură de stat din 2016, a murit în SUA la vârsta de 83 de ani, a informat postul turc NTV, alături de alte surse media turcești, cu referire la Reuters și Agerpres.

Gulen a fost un cleric care a construit o influentă mișcare islamică internațională, dar a intrat în conflict cu Erdogan, devenind astfel un rival politic semnificativ. S-a stabilit în SUA în anul 1999, autodeclarând un exil autoimpus în Pennsylvania.

“Herkul”, un site cunoscut pentru publicarea predicilor sale și interzis în Turcia, a anunțat pe platforma X că Gulen a murit duminică seară, într-un spital unde era tratat.

Inițial, Gulen a fost un aliat al lui Erdogan, dar relația lor s-a deteriorat, conducând la acuzații grave. Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat că se află în spatele unei lovituri de stat eșuate care a implicat elemente militare precum avioane, tancuri și elicoptere, eveniment soldat cu aproximativ 250 de victime în 15 iulie 2016. Ulterior, Ankara a înaintat cereri oficiale pentru extrădarea lui Gulen din SUA, cereri care au fost respinse de autoritățile americane.

După tentativa de lovitură de stat, Turcia a luat măsuri drastice împotriva mișcării lui Gulen, retrăgându-i cetățenia turcă în 2017 și arestând mii de persoane asociate cu această mișcare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro