Reclamă

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a anunțat duminică că a dat dispoziții ministerului său să inițieze proceduri legale împotriva președintelui francez Emmanuel Macron. Această decizie vine după ce Parisul a impus restricții privind participarea companiilor israeliene la un târg militar naval viitor, conform Reuters care citează News.ro.

Decizia de a exclude companiile israeliene este cel mai recent episod dintr-o dispută care s-a amplificat pe fondul nemulțumirii președintelui Macron față de comportamentul Israelului în conflictele din Gaza și Liban.

Euronaval, târgul unde urma să fie prezentate produsele militare, se va desfășura între 4 și 7 noiembrie la Paris. Organizatorul evenimentului a comunicat săptămâna trecută că guvernul francez a informat că delegațiile israeliene nu vor putea expune standuri sau echipamente, dar că sunt libere să participe la eveniment. Această decizie afectează șapte companii israeliene, conform declarației oficiale.

Katz a declarat pe o platformă socială: „Am instruit Ministerul de Externe să ia măsuri legale și diplomatice împotriva deciziei președintelui francez … de a împiedica companiile israeliene să își prezinte produsele la expoziția @SalonEuronaval de la Paris luna viitoare”.

De asemenea, Katz a subliniat: „Boicotarea companiilor israeliene pentru a doua oară sau impunerea unor condiții inacceptabile sunt măsuri nedemocratice care nu sunt acceptabile între națiuni prietene. Îl îndemn pe președintele Macron să le anuleze complet”.

Relațiile comerciale și diplomatice dintre cele două țări sunt puse astfel sub presiune, pe fondul acestor tensiuni crescânde. Participarea limitată a companiilor israeliene la târg ar putea influența și colaborările pe viitor în sectorul naval militar.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro