Reclamă

Cel puțin 87 de persoane au fost ucise, iar mai multe sunt date dispărute în urma unui atac israelian asupra orașului Beit Lahiya din nordul Gazei. Peste 40 de persoane au fost rănite, au declarat autoritățile din teritoriul palestinian, informează Reuters.

Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că operațiunile de salvare, aflate în desfășurare, sunt îngreunate din cauza problemelor de comunicare și a continuării operațiunilor militare israeliene în zonă, aproape de linia de frontieră cu Israelul.

„Victimele sunt încă sub dărâmături și pe drumuri, iar echipele de ambulanță și de urgență civilă nu pot ajunge la ele”, se menționează într-o declarație a ministerului.

Atacul de sâmbătă noapte are loc la două săptămâni după o operațiune amplă în jurul orașului Jabalia, unde trupele israeliene, susținute de tancuri, continuă să acționeze împotriva luptătorilor Hamas.

„Scene înfiorătoare se desfășoară în Gaza, în mijlocul conflictului, al loviturilor neîncetate și al unei crize umanitare tot mai grave. Condamn atacurile asupra civililor”, a postat trimisul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, pe platforma X.

„Ostaticii trebuie eliberați, deplasarea palestinienilor trebuie să înceteze, iar civilii trebuie protejați”, a adăugat el.

Armata israeliană a declarat că investighează informațiile despre incident, dar a subliniat că bilanțul avansat de Hamas ar fi exagerat. Aceasta susține că atacul a vizat o țintă Hamas.

Ordinul de evacuare al locuitorilor către sud a alimentat temerile că scopul operațiunii este evacuarea locuitorilor din nordul Gazei. Israelul a negat aceste planuri, afirmând că urmărește protejarea civililor și separarea lor de luptătorii Hamas.

În timpul operațiunilor din Jabalia, forțele israeliene au declarat că au ucis zeci de luptători palestinieni, au descoperit arme și au distrus infrastructură militară. Locuitorii au afirmat că forțele au percheziționat adăposturi și au reținut zeci de bărbați.

Moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, a deschis posibilitatea unor negocieri pentru încetarea conflictului din Gaza. Totuși, aceste ultime evenimente demonstrează intensitatea continuă a luptelor, în timp ce Israelul își îndreaptă atenția către conflictul cu Hezbollah în Liban.

Peste 42.600 de palestinieni au fost uciși de la începutul ofensivei israeliene, conform Ministerului Sănătății din Palestina, iar alte mii ar fi sub dărâmături. O mare parte din Gaza a fost distrusă, determinând strămutarea a mare parte din populația sa de 2,3 milioane de locuitori.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro