Reclamă

Trei persoane au fost salvate la limită de salvamontiști și jandarmi montani în munții Piatra Craiului, după o intervenție care a durat peste 12 ore. Turistii au ajuns într-o zonă extrem de dificilă și s-au blocat, neavând echipamentul și pregătirea necesară. Apelul la 112 a fost făcut cu întârziere și nu s-a anunțat faptul că o persoană avea entorsă, relatează News.ro.

Într-o postare pe Facebook, salvatorii de la Salvamont Argeș au menționat că cei trei turiști ar fi încercat să scurteze drumul, fiind neexperimentați și fără echipament adecvat. Ajutorul a fost solicitat și de la colegii din Câmpulung și Zărnești, iar după mai bine de 12 ore de intervenție, turiștii au fost aduși în siguranță jos de pe munte.

„Grup de trei persoane se desprinde dintr-un grup mai mare care făcea Creasta Sudică şi coboară prin Poiana Închisă ca să «scurteze», neştiind în ce intră. Nu au hamuri, nu au căşti, se blochează psihic la intrarea în Padina Lăncii”, au transmis salvamontiștii, adăugând că persoanele blocate nu au sunat imediat la 112. În schimb, au așteptat să treacă grupul lor pe poteca din Marele Grohotis și au anunțat prin strigăte că nu pot coborî, ceea ce a întârziat intervenția, făcând necesară acțiunea în timpul nopții.

Salvamontiștii au subliniat că acest incident a fost un „exemplu de grup prost ghidat”. Liderul a acceptat scindarea grupului și a lăsat persoane fără experiență să intre în Abruptul Vestic al Pietrei Craiului.

De asemenea, Salvamont și Jandarmeria au atras atenția asupra necesității respectării unor reguli esențiale: purtarea echipamentului adecvat, informarea asupra stării vremii, alegerea și parcurgerea doar a traseelor marcate. În caz de urgență, este vital să solicitați imediat sprijinul patrulelor de jandarmerie sau să apelați numărul unic de urgență 112”, a atras atenția Jandarmeria.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro