Reclamă

O operațiune sofisticată desfășurată de agenți israelieni, care a avut loc la începutul acestui an, a vizat decimarea militanților Hezbollah prin intermediul pagerelor capcană, relatează Reuters. Planul complex al agenților a inclus crearea de baterii care ascundeau încărcături explozive letale, imposibil de detectat chiar și cu ajutorul aparatelor cu raze X.

Planul a constat în plasarea a șase grame de exploziv PETN între două celule ale bateriei, împreună cu un detonator ingenios mascat, întreaga structură fiind ascunsă într-o carcasă similară celor folosite pentru baterii obișnuite de litiu-ion. Designul a fost atât de bine realizat încât nu a atras suspiciuni la verificările standard de securitate făcute de militanți atunci când au primit dispozitivele. Experții în explozibili consultați de Reuters sugerează că dispozitivele erau construite astfel încât să genereze o scânteie care să declanșeze explozia.

Pagerele au fost distribuite la începutul anului și au explodat în sudul Beirutului și alte locații ale Hezbollah pe 17 septembrie, rănind grav sau ucigând numeroase persoane. În total, aceste acte de sabotaj au provocat moartea a 39 de persoane și rănirea a peste 3.400. Atacul a inclus, de asemenea, explozii de walkie-talkie-uri, folosite de militanți pentru comunicare.

Informațiile evidențiază că operațiunea a fost orchestrată de Mossad, agenția israeliană de informații, fără ca oficialii americani să fie informați înainte. S-a folosit un model personalizat de pager, vândut sub numele unei mărci taiwaneze cunoscute pentru a păcăli membrii Hezbollah. Agenții au creat magazine și site-uri online pentru a sprijini povestea și produsul fictiv.

Pe fondul acestor evenimente, Israelul a lansat la scurt timp după explozii o ofensivă militară asupra sudului Libanului, intensificând astfel conflictul regional. În ceea ce privește investigațiile post-atac, principalul responsabil al Hezbollah pentru ancheta internă, Nabil Kaouk, a fost asasinat în timpul unui bombardament israelian, la doar 11 zile după incidentele cu pagerele capcană.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro