Reclamă

Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat reținerea a două persoane, suspectate de implicare într-o rețea de finanțare ilegală coordonată de oligarhul prorus Ilan Şor. Cele două persoane au fost capturate după o serie de percheziții efectuate pe 18 octombrie, vizând finanţarea ilegală a partidelor politice şi coruperea electorală.

În urma investigațiilor efectuate în cadrul anchetei penale, procurorii au reținut cele două persoane pentru 20 de zile, acestea fiind suspectate că au participat la coruperea electoratului pentru un referendum și un scrutin electoral planificat pe 20 octombrie 2024. Autoritățile au descoperit dovezi ale întocmirii listelor cu persoane interesate și centralizarea informațiilor acestora pentru transmiterea către terțe persoane sau instituții financiare din afara Republicii Moldova, facilitate menită să obțină remunerații ilicite pentru voturi.

Cercetările au fost declanșate în urma unei investigații realizate de o jurnalistă a publicaţiei Ziarul de Gardă, care, timp de trei luni, a documentat din interior, sub o identitate fictivă, cum sunt atrași și remunerați cu bani ilegali susținătorii politicii lui Ilan Şor. Reportera, sub identitatea inventată „Ana Nastas”, a fost activ implicată în activităţi de propagandă şi a observat cum se desfășoară aceste operațiuni, inclusiv prin participarea directă la proteste și împărțirea de materiale promoționale.

În timpul perchezițiilor, autoritățile au ridicat mai multe dovezi, inclusiv telefoane mobile, bani, înscrisuri și acte bancare emise de banca rusă „Promsvyazbank”. Investigația Ziarul de Gardă a scos la lumină mecanismele prin care Ilan Şor influențează scena politică din Republica Moldova prin intermediul resurselor externe din Rusia.

Procurorii din Republica Moldova continuă ancheta și au anunțat că monitorizează în continuare situația pentru a aduna mai multe dovezi care să susțină aceste acuzații de finanțare ilegală și corupție electorală.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro