Reclamă

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, care va candida din partea formațiunii sale la alegerile prezidenţiale din 2024, a abordat relația sa cu premierul Ungariei, Viktor Orban, într-o declarație recentă acordată la Digi 24. Kelemen Hunor a descris relația sa cu liderul maghiar ca fiind una ‘colegială’.

‘Este o relație colegială, este premierul Ungariei’, a explicat Hunor în cadrul emisiunii ‘În fața ta’, subliniind că guvernul maghiar are o ‘responsabilitate morală’ față de cetățenii maghiari din afara granițelor Ungariei.

Kelemen Hunor a subliniat că Ungaria sprijină comunitățile maghiare din afara granițelor sale, iar acest aspect este înscris în Constituția țării. ‘Ungaria, guvernul Ungariei, e scris în Constituție, are o responsabilitate morală în primul rând faţă de toate comunităţile maghiare care trăiesc în afara Ungariei şi le sprijină. Cam atâta putem spune. Sunt relaţii de colegialitate. Aşa cum fiecare lider politic e responsabil faţă de naţiunea lui, faţă de ţara lui, faţă de cei care l-au ales, aşa este responsabil şi el faţă de cei care l-au ales. Gestionează fiecare cum crede că e mai bine’, a specificat el.

Liderul UDMR a recunoscut și rolul sprijinului ‘instituțional’ acordat de guvernul Orban comunității maghiare din România. ‘În primul rând, sprijin instituțional, o grămadă de chestiuni, de la biserică, la învățământ, la sport ș.a.m.d. Pe de altă parte, când e vorba de politică, atunci nu gândește nimic și nu spune nimic. Că el este un om extrem de experimentat. Niciodată în deciziile noastre nu a intervenit. Nici măcar nu ne-a întrebat și a spus de fiecare dată în România trebuie să luați voi deciziile. E responsabilitate a voastră. Și din acest punct de vedere, această abordare este extrem de consecventă din partea lui’, a menționat Hunor.

Potrivit unei investigații realizate de Digi24.ro, premierul Viktor Orban a direcționat sume substanțiale, de ordinul miliardelor de euro, din fonduri guvernamentale către comunitățile maghiare din afara Ungariei, concentrarea fiind în special pe Transilvania. În anul 2019, prin intermediul Fundației Pro Economica Alapítvány, peste 3700 de persoane fizice din Transilvania au primit finanțări în valoare de aproximativ 10.000 de euro per persoană de la guvernul maghiar.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro