Reclamă

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a apelat public la cetățenii Republicii Moldova, subliniind importanța referendumului constituțional care va avea loc duminică. Într-un mesaj video difuzat pe Facebook, acesta a îndemnat cetățenii moldoveni din România să își exercite dreptul de vot.

„Referendumul de mâine este cea mai mare și mai bună șansă să ne reunim în interiorul Uniunii Europene. Vă îndemn să votați, să votați pentru voi și pentru copiii voștri. Votul de mâine este despre prosperitate și securitate. Referendumul este un pas esențial pentru viitorul democratic al țării și pentru integrarea deplină în Uniunea Europeană. România, noi toți, suntem alături de voi”, a transmis Nicolae Ciucă.

Totodată, Ciucă a adresat un mesaj direct cetățenilor moldoveni care locuiesc în România, subliniind importanța votului: „Vouă, celor care trăiți sau studiați în România, vă spun cu toată încrederea: votul vostru este un semn de grijă față de țară și familie. Mergeți la vot. Ați reușit să învingeți comuniștii, ați reușit să așezați Republica Moldova pe calea Vestului și a libertății. Mai aveți doar un pas. Fiți parte din această schimbare istorică.”

Duminică, pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru două evenimente majore: primul tur al alegerilor prezidențiale și un referendum constituțional. Aceștia vor trebui să răspundă la întrebarea centrală a referendumului: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Modificarea Constituției prevede includerea unor noi alineate care reconfirmă identitatea europeană a Republicii Moldova și declară integrarea în Uniunea Europeană ca obiectiv strategic al țării. Proiectul propune adăugarea unui nou titlu „Integrarea în Uniunea Europeană” în Constituție.

Integrarea europeană a Republicii Moldova este susținută de o majoritate în creștere, procentul cetățenilor care o susțin ajungând la 63% în septembrie 2024, față de 57% în aprilie 2024. În pofida campaniilor de dezinformare și presiunilor unor lideri politici care sugerează că referendumul nu ar conta, majoritatea moldovenilor consideră că acesta reprezintă un pas crucial către aderarea la Uniunea Europeană, o opinie confirmată de datele de sondaj ce relevă că 69% dintre cetățeni văd referendumul ca un moment important.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro