Reclamă

Mişcarea teroristă palestiniană Hamas este „în viaţă şi va rămâne aşa”, a declarat liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, în urma morţii liderului Yahya Sinwar într-o operaţiune militară israeliană. Ayatollahul Khamenei a menționat că, deși „pierderea sa este cu siguranţă dureroasă pentru frontul de rezistenţă” împotriva Israelului, „nu se va opri deloc cu martiriul lui Sinwar”, conform unei declaraţii preluate de News.ro.

Ayatollahul a subliniat importanța lui Sinwar în cadrul mișcării, considerându-l „o figură strălucită de rezistenţă şi luptă” împotriva Israelului. El a remarcat că Sinwar a acționat „cu o hotărâre de neclintit împotriva inamicului crud şi agresiv”, demonstrând „tact şi curaj”.

Iranul nu recunoaște statul Israel și sprijină activitatea Hamas, fiind un susţinător fervent al cauzei palestiniene încă din timpul Revoluţiei islamice din Iran. Yahya Sinwar, înainte de a prelua conducerea Hamas, a fost implicat în atacul notabil al mișcării asupra Israelului la 7 octombrie 2023, ceea ce a intensificat conflictul în regiune.

În august 2023, Sinwar a fost numit șef al Hamas, o poziție notorietate obținută după întâlnirea sa din 2011 cu Ali Khamenei. Aceasta a fost postată recent pe site-ul liderului iranian, împreună cu amintiri din activitatea sa în cadrul grupării islamiste conduse de Ismail Haniyeh. Haniyeh, fostul lider al grupării, a fost ucis la Teheran în iulie, într-o acţiune atribuită Israelului.

Astfel, conflictul dintre Hamas și Israel continuă să escaladeze, iar sprijinul declarat al Iranului pentru mișcarea palestiniană subliniază complexitatea relațiilor geo-politice din Orientul Mijlociu.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro