Reclamă

Spitalele din România continuă să fie sufocate de birocrație, în timp ce procesele de digitalizare avansează lent, mai ales din cauza mentalităților vechi. În prezent, numai câteva spitale dispun de un sistem informatic eficient. Mircea, un student în anul 5 la Medicină în Timișoara, aspiră la o carieră de chirurg. Însă, în timpul practicii, s-a confruntat cu birocrația excesivă din sistemul medical românesc.

„Partea de foi, foaia de observație a pacientului este foarte grea deoarece noi trebuie să scriem ce am făcut în protocolul operator, ce am făcut în foaia de observație. Scriem același lucru de 3 ori. În acel timp pe care îl pierdem scriind foi ne-am putea ocupa mult mai mult de pacient”, a declarat Mircea Pintea.

Cea mai mare parte a tinerilor care se pregătesc pentru o carieră în medicină întâmpină aceleași dificultăți. Noua generație se confruntă cu rezistența la schimbare într-un sistem suprasaturat de hârtii. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, estimează că „viața noastră e alcătuită din mormane de hârtii… Cred că suntem undeva la 15% sau 20% din potențialul de digitalizare a spitalului.”

Digitalizarea ar putea reprezenta o soluție, iar Ministerul Sănătății are planuri pentru implementarea online a datelor în aproape 20 de spitale, cu Timișoara fiind în fruntea acestui demers. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean Timișoara, menționează: „Sunt preluate automat toate datele de la toate aparatele…”

Cu toate acestea, pe lângă dificultățile logistice, digitalizarea se izbește și de competențele personalului. Dragoș Cristian Vlad, președinte al Autorității pentru Digitalizarea României, afirmă: „Infrastructură de comunicații – suntem în primii 5, respectiv competențe digitale pentru cetățeni și personal în aparatul administrativ și nu numai – pe ultimul loc.”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete, subliniază provocările resimțite de personalul medical mai vechi: „Un medic sau o asistentă care 30 de ani a lucrat în fața pacientului doar cu foaia și cu pixul, să schimbi abordarea… necesită timp.”

Ministerul Sănătății investește peste 400 de milioane de euro în proiectele de digitalizare și 6 milioane de euro pentru instruirea personalului medical, în speranța reducerii birocrației și a îmbunătățirii eficienței sistemului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro