Reclamă

Dronele rusești, adaptate să transporte explozibili, au provocat moartea a 24 de civili și rănirea altor sute în Herson, Ucraina, de la începutul lunii iulie. Orașul, situat pe linia frontului, se confruntă cu noi pericole după doi ani și jumătate de la invadarea Rusiei. Sașa Ustenko, un locuitor al orașului, a fost una dintre victimele acestor atacuri repetate. „Mă tem să merg în grădină deoarece minele pot fi ascunse”, spune el, subliniind amploarea pericolelor.

Dronele de mici dimensiuni, controlate prin frecvențe radio nedetectabile de sistemele antidrone ucrainene, atacă constant civilii. Oleksandr Tolokonnikov, purtător de cuvânt al administrației militare din Herson, a raportat peste 2.500 de atacuri în august și mai mult de 2.700 în septembrie. Un total de peste 400 de civili au fost răniți, inclusiv șapte copii, unele dintre victime fiind nevoite să suporte amputări pentru a supraviețui.

Civilii din Herson, cum ar fi Dima Olifirenko, un marinar de 22 de ani, au dezvoltat tehnici amatoricești de deminare din cauza lipsei de intervenție oficială. Olifirenko relatează experiența sa cu dronele, spunând că a fost rănit de explozia unei grenade lângă o stație de autobuz.

Serhii Kuzan, președintele Ukrainian Security and Cooperation Center, descrie atacurile dronelor ca o „operațiune sistematică de distrugere a vieții civile”. El explică faptul că dronele, folosind frecvențe radio nedetectabile, sunt prea rapide și prea mici pentru a fi interceptate de apărarea aeriană tradițională.

Pe lângă explozii, drona dispersează mine antipersonal pe drumurile publice, sporind pericolul pentru locuitorii orașului. Acest tip de atac terorizează locuitorii, împiedicându-i să-și desfășoare activitățile zilnice fără teamă, spune Kuzan.

În ciuda adversităților, rezistența locală încearcă să rezolve parțial aceste probleme. Lipsa unei apărare antiaeriană eficiente și apropierea râului Dnipro de linia frontului contribuie la vulnerabilitatea orașului. Totuși, civilii rămân neputincioși în fața acestei amenințări letale și continue.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro