Reclamă

Experții au avertizat asupra potențialelor tulburări civile în cazul în care fostul președinte american Donald Trump va invoca fraudă electorală după alegerile din 5 noiembrie. Trump a declarat anterior că nu va accepta rezultatele dacă pierde, la fel cum a procedat și în 2020, când a contestat fără succes victoria lui Joe Biden.

Trump susține că singura modalitate prin care ar putea pierde este prin frauda comisă de rivalii săi. „Dacă voi pierde – vă spun eu ce, este posibil. Pentru că ei trișează. Doar așa vom pierde, pentru că ei trișează”, a declarat Trump într-un miting din Michigan.

Republicanii și democrații se pregătesc ca numărarea voturilor să dureze mai multe zile din cauza buletinelor de vot trimise prin poștă. Acest lucru i-ar putea oferi lui Trump ocazia să conteste legitimitatea alegerilor și să-și încurajeze susținătorii să protesteze. Trump a amenințat, de asemenea, cu închiderea lucrătorilor electorali pentru „comportament lipsit de scrupule”.

Karoline Leavitt, un purtător de cuvânt al campaniei Trump, a declarat că „Președintele Trump a fost foarte clar că trebuie să avem alegeri libere și corecte”. Între timp, campania Kamalei Harris, rivala sa democrată, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Republicanii au inițiat deja peste 100 de procese în statele cheie pentru a pregăti terenul pentru potențiale contestații post-electorale. Partidul avertizează că ar putea exista voturi ale persoanelor care nu sunt cetățeni, deși nu au prezentat dovezi. Ambele partide intenționează să trimită observatori în secțiile de vot pentru a verifica procesul electoral.

Unii experți își manifestă îngrijorarea că observatorii republicani ar putea fi perturbatori, iar democrații sunt preocupați de Georgia, unde o decizie recentă a acordat funcționarilor locali o autoritate sporită în organizarea anchetelor privind fraudele. Un judecător din Georgia a decis însă că funcționarii trebuie să certifice rezultatele fără influențe externe.

Trump nu mai are instrumentele prezidențiale de putere de care dispunea în 2020, iar noi legi federale și de stat fac mai dificilă contestarea rezultatelor electorale. Expirarea termenului de depunere a rezultatelor la Colegiul Electoral ar putea constitui un motiv pentru obiecții din partea republicanilor din Congres. Cu toate acestea, legi adoptate după alegerile din 2020 îngreunează nu doar organizarea unei contestații similare, dar impun și o procedură riguroasă pentru a accepta astfel de contestații.

Chiar dacă sunt contestate suficiente voturi electorale, Camera Reprezentanților nou aleasă va alege președintele. Două scenarii posibile includ tulburări civile și amenințări la adresa lucrătorilor electorali. Totuși, experții precum Peter Montgomery avertizează că procesul juridic încă ramâne un factor determinant esențial.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro