Reclamă

Franța lucrează la dezvoltarea unei capacități de atac cu rază lungă de acțiune împreună cu Italia, Germania, Polonia și recent cu Marea Britanie, ca parte a proiectului European Long-range Strike Approach (ELSA). ‘Subiectul rachetelor cu rază lungă sau foarte lungă de acțiune este încă un tabu pentru francezi’, a declarat Sébastien Lecornu, ministrul francez al forțelor armate.

Proiectul ELSA, un parteneriat lansat după semnarea unei declarații de intenție în iulie anul trecut, în cadrul summitului NATO de la Washington, caută să asigure ‘descurajarea convențională’ pentru marile puteri nucleare. Lecornu a explicat că inițiativa ELSA este menită să fie ‘cât mai cuprinzătoare posibil’, subliniind necesitatea de a corespunde cerințelor operaționale și eficienței financiare.

Generalul Thierry Burkhard, șeful Statului Major al Apărării, a afirmat că viitoarele rachete ale ELSA vor avea o rază de acțiune de mii de kilometri, comparativ cu utilizarea curentă a sute de kilometri. El a justificat inițiativa pe baza schimbărilor în mediul strategic, făcând referire la conflictele în desfășurare, precum cele din Ucraina.

Pe lângă implicarea franceză, Regatul Unit a decis să participe la proiectul ELSA în urma unei întâlniri NATO la Bruxelles. ‘Regatul Unit se va angaja în programul de rachete cu rază lungă de acțiune, alături de Germania, Franța, Polonia și alte câteva țări’, a anunțat John Healey, ministrul britanic al apărării. Healey a subliniat că acest program întărește eforturile NATO pentru consolidarea descurajării și protecției Europei.

Prin urmare, proiectul ELSA reprezintă o mișcare strategică la nivel european, având ca scop creșterea capacității de apărare prin arme convenționale avansate, completând arsenalul nuclear al marilor puteri implicate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro