Reclamă

Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a raportat că pe 17 octombrie trupele ruse au înregistrat a doua cea mai fatală zi de la începutul invaziei în Ucraina, înregistrând 1.530 de pierderi. Aceasta este a doua cea mai mare pierdere, depașită doar de ziua de 13 mai, când Rusia a avut 1.740 de victime.

Conform datelor furnizate de Kiev, cifra de 1.530 include morți, răniți, dispăruți și soldați capturați, deși nu este specificată exact proporția fiecărei categorii.

În încercarea de a menține pozițiile în estul Ucrainei, Rusia a fost nevoită să desfășoare unele dintre cele mai bine antrenate trupe în atacuri masive de infanterie, dar cu costuri umane foarte mari.

Steven Wolff, profesor de securitate internațională la Universitatea din Birmingham, a declarat că aceste pierderi reflectă persistența unei mentalități militare ruse de tip sovietic, bazată pe utilizarea resurselor umane masive. „Doctrina militară rusă s-a bazat întotdeauna pe resursele extraordinare ale Rusiei, inclusiv forța de muncă”, a spus Wolff, adăugând că acest mod de operare amintește de tacticile din perioada sovietică.

Analistul Ragnar Gudmundsson a subliniat că alte zile cu un număr ridicat de victime rusești au fost recent înregistrate pe 16 octombrie, cu 1.450 de pierderi, precum și în trei zile din luna septembrie: 22, 28 și 21.

În lumina acestor pierderi, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pentru a crește numărul total de militari cu 180.000, aducând efectivul total la aproape 2,4 milioane.

Un raport al serviciilor de informații militare britanice arată că ultimele patru luni au fost extrem de costisitoare pentru forțele ruse, cu pierderi medii de peste 1.000 de soldați pe zi, cu vârfuri notabile în mai, iunie, iulie și august.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro