Reclamă

Miniștrii Apărării din țările NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta măsuri de răspuns coordonat în contextul incursiunilor neautorizate ale dronelor rusești în spațiul aerian al unor țări membre, inclusiv România, Polonia și Letonia.

Ministrul Apărării din România, Angel Tîlvăr, a subliniat că „NATO trebuie să fie pregătită să răspundă rapid și eficient la orice provocare în regiunea Mării Negre”. El a reiterat sprijinul României pentru consolidarea apărării aeriene și anti-rachetă integrate a NATO și implementarea rapidă a modelului rotațional IAMD.

Încă o dată, Tîlvăr a accentuat importanța regiunii Mării Negre ca punct strategic esențial pentru apărarea euroatlantică: „Războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina și atitudinea provocatoare a Rusiei în regiune reprezintă amenințări directe la adresa stabilității flancului estic al NATO.”

În cea de a doua zi a reuniunii, România a participat activ la sesiunile Consiliului Nord-Atlantic, unde s-au evaluat și adaptat postura de descurajare și apărare a NATO, cu un accent pe implementarea planurilor regionale.

Joi, în jurul orei 17:00, radarul Armatei României a detectat o dronă de mici dimensiuni la aproximativ 150 km est de Mihail Kogălniceanu. Conform procedurilor NATO, au fost activate structuri de poliție aeriană, iar două aeronave F-18 spaniole și două F-16 românești au fost trimise pentru monitorizare.

Până la ora 19:20, semnalul radar al dronei a fost pierdut la est de Amzacea, iar alerta aeriană s-a încheiat la ora 20:15, aeronavele reîntorcându-se la bază.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a apreciat reacția României și a SACEUR, subliniind capacitatea de reacție a NATO: „Vreau să asigur România de deplina solidaritate a NATO și vreau să exprim aprecierea noastră pentru reacția autorităților române și a SACEUR pentru măsurile rapide și eficiente de răspuns la acest incident.”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro