Reclamă

Certificările Green Homes au devenit un element esențial în alegerea unei locuințe, furnizând o măsură a nivelului de sustenabilitate al clădirilor. Acestea sunt acordate exclusiv clădirilor rezidențiale și asigură că proprietatea respectivă îndeplinește standarde riguroase de eficiență și durabilitate.

Andrei Botiș, președinte al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC), subliniază importanța acestor certificări: „Toate aceste certificări se văd în valoarea proprietăților și contează foarte mult atunci când facem o achiziție imobiliară. De ce crește valoarea unei proprietăți cu această certificare? În primul rând, și cel mai important lucru, este că valoarea lor se menține pe termen lung, iar durabilitatea construcției este mai ridicată decât cea a unei construcții obișnuite”, explică Botiș.

Criteriile pentru obținerea unei certificări Green Homes includ eficiența energetică, calitatea aerului interior, amplasamentul, materialele folosite și sistemele de reciclare și colectare a deșeurilor. Aceste aspecte sunt esențiale atât în timpul construcției, cât și după finalizarea acesteia.

„Green Homes este un sistem de certificare pe care noi l-am început în România și am reușit să-l implementăm în peste 17 țări din Europa. Dacă ne uităm acum în piață, la totalitatea locuințelor existente și la cele nou construite, mai degrabă sunt mai multe care sunt certificate. În urmă cu 14 ani nu era nicio clădire verde certificat Green Homes, acum sunt peste 18.000, iar numărul lor crește în fiecare zi și, implicit și valoarea lor”, adaugă Andrei Botiș.

Un alt aspect benefic al certificării este accesul la credite preferențiale pentru achiziția de locuințe în clădiri certificate, facilitate oferită de zece bănci comerciale din România. Astfel, aceste certificări nu doar că adaugă valoare clădirilor, dar aduc și avantaje financiare directe pentru potențialii cumpărători.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro