Reclamă

Franța a oprit planurile de a oferi avioane de luptă Rafale Ucrainei, o propunere inițiată de diplomații francezi, dar împiedicată de ministrul apărării Sébastien Lecornu. Lecornu a invocat riscul de a submina capacitățile forțelor armate franceze, având în vedere că flota de Rafale a scăzut de la 102 la 97 de unități, în urma unor contracte încheiate cu Grecia și Croația.

„Subminarea capacităților noastre de luptă este o preocupare reală”, a declarat Lecornu, subliniind că fără un înlocuitor pentru Rafale, Franța și-ar putea diminua capacitatea defensivă aeriană. La polul opus, diplomații francezi au sugerat că planul ar fi sprijinit eforturile Ucrainei de a moderniza flota sa de avioane, care includea intenția de a trece la tehnologia occidentală până în anii 2030.

Chiar dacă transferul Rafale către Ucraina a fost respins, Franța a fost de acord să ofere avioane Mirage 2000. „Până în martie, piloții ucraineni urmează să zboare deja pe avioanele Mirage 2000”, informează Opex360, menționând că antrenamentul personalului militar ucrainean se desfășoară conform planului.

Rafale, considerat un avion de vânătoare de a cincea generație, reprezintă un progres tehnologic față de Mirage 2000, fiind mai avansat în privința avionicii și tehnologiei stealth, dar și semnificativ mai costisitor. Comparativ, Mirage 2000, cu o istorie de multirol remarcabilă, a devenit deja o „legendă”, în vreme ce Rafale urmărește să își câștige acest statut datorită capacităților sale avansate.

Decizia de a nu trimite Rafale subliniază complexitatea strategiilor de apărare ale Franței, dar și constrângerile pe care le întâmpină aliații occidentali când vine vorba de sprijinul militar pentru Ucraina.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro