Reclamă

Peste un milion de cetățeni moldoveni sunt așteptați să voteze duminică în cadrul unui referendum care ar putea deschide calea țării către aderarea la Uniunea Europeană. Votul vine într-un moment în care Moldova cântărește influența occidentală și presiunea tradițională a Rusiei, scrie POLITICO, citat de News.ro.

O victorie a segmentului pro-occidental ar putea slăbi influența Moscovei în regiune, dar ar pune presiune pe Bruxelles pentru continuarea procesului de aderare. „Aceasta este o decizie istorică pentru noi, poate cea mai importantă de când am obţinut independenţa faţă de Uniunea Sovietică”, a declarat Cristina Gherasimov, viceprim-ministru și șefă a integrării în UE. Ea a subliniat că aderarea este „existențială” și nu există un „plan B” acceptabil care să implice Rusia.

Tensiunile în regiune sunt marcate de avertizări conform cărora serviciile secrete ruse încearcă să perturbe referendumul și alegerile prezidențiale, unde actuala președintă Maia Sandu caută un al doilea mandat. Oficialii moldoveni susțin că Rusia folosește metode clasice de influență și destabilizare, inclusiv atacuri asupra unor instituții publice și încercări de cumpărare a voturilor.

Între timp, poliția moldovenească a raportat că peste 15 milioane de dolari din fonduri rusești au ajuns la cetățeni moldoveni înainte de alegeri. Guvernul Maiei Sandu se confruntă cu opoziția partidelor pro-ruse, iar UE a impus sancțiuni unui oligarh acuzat că lucrează pentru Kremlin.

Discuţiile de aderare ale Moldovei la UE au început în această vară, parcurgând acelaşi drum ca Ucraina. Totuși, există obstacole semnificative, cum este situația din Transnistria, unde Rusia menține trupe. Eurodeputatul Siegfried Mureșan a subliniat că Moldova trebuie să soluționeze această problemă înainte de a deveni membră UE.

Cu toate acestea, Cristina Gherasimov și oficialii moldoveni insistă că negocierile progresează și că se așteaptă ca referendumul să consolideze stabilitatea democratică a Moldovei și să convingă UE să accelereze procesul de aderare. „Lucrăm la un termen limită intern pentru a fi pregătiți pentru aderare până în 2030”, a precizat Gherasimov, exprimând încredere în angajamentul UE pentru această cauză.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro