Reclamă

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, aflat în Germania, a transmis felicitări prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu pentru eliminarea liderului Hamas, Yahya Sinwar. Biden a făcut aceste declaraţii în cadrul unei convorbiri telefonice purtate în timp ce se afla la bordul Air Force One, conform relatării The Times of Israel.

„Acum este timpul să mergem mai departe. Sper să pună capăt războiului în curând”, a afirmat liderul american. De asemenea, Biden a numit această zi una bună pentru Israel, Statele Unite şi pentru comunitatea internaţională.

Potrivit News.ro, Biden a dezvăluit că, după atacurile din 7 octombrie, a ordonat personalului operaţiunilor speciale şi profesioniştilor din domeniul informaţiilor să colaboreze cu omologii israelieni pentru a localiza şi monitoriza liderii Hamas ascunşi în Gaza. „Cu ajutorul serviciilor noastre de informaţii, armata israeliană i-a urmărit pe liderii Hamas, scoţându-i din ascunzători”, a precizat preşedintele.

Biden a descris operaţiunea ca o campanie militară rar întâlnită, subliniind dificultatea de a acţiona împotriva Hamas, care operează printr-un vast sistem de tuneluri. „Niciun terorist nu poate scăpa de justiţie, indiferent de cât timp este necesar”, a subliniat el.

Preşedintele american a comparat acţiunea cu raidul împotriva lui Osama Bin Laden, considerând că Israelul a avut tot dreptul să elimine conducerea Hamas. Biden a subliniat importanţa unei soluţii politice în zona Gaza, menţionând că „Yahya Sinwar a fost un obstacol” pentru realizarea păcii.

În acelaşi timp, biroul lui Netanyahu a confirmat convorbirea telefonică, în care preşedintele SUA a lăudat forţele israeliene. Cei doi lideri s-au arătat pregătiţi să avanseze către un acord privind eliberarea ostaticilor.

Ministerul de Apărare al SUA a specificat că forţele americane nu au participat direct la operaţiunea israeliană, asigurând doar suport informaţional. Generalul-maior al Forţelor Aeriene, Patrick Ryder, a subliniat că operaţiunea a fost israeliană şi că armata americană a contribuit doar cu informaţii.

Vicepreşedinta Kamala Harris a elogiat acţiunea Israelului, subliniind că Yahya Sinwar avea sânge american pe mâini şi că „orice terorist care ameninţă America va fi adus în faţa justiţiei”. Secretarul de Stat, Antony Blinken, a promis intensificarea eforturilor pentru o soluţie paşnică în Gaza.

În concluzie, administraţia Biden susţine Israelul în eforturile sale de a elimina pericolul reprezentat de Hamas şi caută soluţii politice pentru pacea în regiune, subliniind că eliminarea lui Sinwar ar putea deschide noi perspective de dialog.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro