Reclamă

Premierul Ungariei, Viktor Orban, și-a exprimat îngrijorarea față de ‘Planul victoriei’ prezentat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, descriindu-l drept „îngrozitor”. Orban a anunțat că va promova discuțiile Uniunii Europene cu Rusia, într-o postare pe Facebook cu puțin timp înainte de a pleca la summitul UE de la Bruxelles.

Orban a explicat: „Ceea ce a prezentat ieri în parlamentul ucrainean este mai mult decât înspăimântător.” Premierul a criticat, de asemenea, strategia Uniunii Europene în conflictul cu Rusia, acuzând-o de „proastă organizare, execuție și calcul” și subliniind responsabilitatea principală a președintei Comisiei Europene în acest sens.

În continuare, Viktor Orban a subliniat că, din punctul său de vedere, strategia actuală a Uniunii Europene eșuează și necesită schimbări esențiale. „Pierdem acest război, deci strategia nu funcționează. Trebuie să se schimbe!”, a declarat Orban, adăugând că, în loc de intensificarea războiului, UE ar trebui să treacă la o strategie de pace, cu eliberarea armelor periculoase și cu rază lungă de acțiune.

Orban a reiterat necesitatea unei „încetări a focului și a negocierilor de pace” și s-a angajat să continue să îndemne liderii europeni, inclusiv cancelarul german și președintele francez, să inițieze negocieri cu Rusia cât mai repede posibil. Premierul Maghiar a menționat și că vor fi trei mari bătălii la viitorul summit UE, iar aceasta este prima dintre ele.

Deținând președinția Consiliului UE, Ungaria și Viktor Orban au fost criticate de colegii europeni după misiunile auto-asumate ale premierului la Kiev și Moscova, dar și la Beijing, în iulie. Orban a fost acuzat că își urmează propria agendă diplomatică, ceea ce a amplificat tensiunile. „Planul victoriei” al lui Zelenski, prezentat în Verhovna Rada, constă în cinci puncte și urmărește să forțeze Rusia la pace.

Planul a fost discutat în cadrul Consiliului European de joi, unde președintele Zelenski a menționat că dintre cei 18 lideri care au comentat, majoritatea erau în favoarea acestuia.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro