Reclamă

Biroul Electoral Central (BEC) a decis că alegătorii aflați în localitatea de domiciliu în ziua votului la alegerile prezidențiale din 2024 vor vota doar la secția la care sunt arondați, pe listele permanente. În schimb, cei care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota la orice secție, fiind trecuți pe listele suplimentare, iar alegătorii din străinătate pot vota la orice secție din afara țării, conform unei informări transmise joi de birou.

BEC a adoptat, pe 17 octombrie 2024, o decizie care vizează asigurarea legalității, egalității și integrității procesului de votare. „Alegătorul care, în ziua votării, se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. Totodată, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al municipiului Bucureşti decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa, dar îşi poate exercita dreptul de vot la orice secţie de votare aflată în alt judeţ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară”, a precizat BEC în comunicat.

Documentul specifică și că alegătorii care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială pe durata votării, față de cea în care au domiciliul sau reședința, pot vota la orice secție de votare, fiind înscriși pe lista electorală suplimentară.

În plus, alegătorii cu mobilitate redusă beneficiază de dreptul de a vota la orice secție care le asigură accesul la vot, fiind inserați pe listele suplimentare dacă nu sunt deja înscriși pe listele permanente ale acelei secții. Cei din afara țării au, de asemenea, libertatea de a vota la orice secție de votare din străinătate.

Dacă la ora 21:00 se constată prezența alegătorilor atât în interiorul secției de votare, cât și afară, votarea poate fi prelungită până la ora 23:59. „Reprezentanţii mass-media pot filma sau fotografia în zonele publice ale secției de votare fără a compromite secretul votului și fără a încălca regulile de prelucrare a datelor personale. Fotografierea sau filmarea buletinului de vot este strict interzisă” a mai subliniat BEC.

Prin această decizie, BEC clarifică și facilitează accesul alegătorilor la secțiile de votare, asigurându-se respectarea principiilor de legalitate și integritate în procesul electoral din 2024.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro