Epilarea definitivă a devenit o procedură din ce în ce mai solicitată deoarece oferă o soluție pe termen lung pentru îndepărtarea părului nedorit. Cea mai populară este epilarea cu laser, dar mai există și opțiunea epilării cu IPL sau prin electroliză. Înainte de a te programa pentru o astfel de procedură, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi.
1. Nu este neapărat „definitivă”
Deși denumirea sugerează o soluție permanentă, este posibil să descoperi că totuși mai îți crește părul după epilarea definitivă.
De exemplu, epilarea cu laser poate reduce semnificativ creșterea părului, dar nu o elimină complet. Vei observa rezultate după prima ședință, în sensul că părul va crește într-o cantitate mai mică, va fi mai fin și de o culoare mai deschisă. După ce a încetat să crească, este posibil ca acesta să nu mai revină timp de luni sau ani, dar nu permanent.
Singurul tratament care poate fi considerat ca fiind definitiv este epilarea prin electroliză. Procedura implică utilizarea unui ac pentru a aplica frecvențe radio cu unde scurte pe foliculii de păr pentru a-i distruge. Odată distrus, părul este îndepărtat cu ajutorul unei pensete.
2. Nu toate tipurile de păr răspund la fel
Eficacitatea epilării definitive depinde de mai mulți factori, inclusiv de culoarea și grosimea părului, precum și de culoarea pielii. De exemplu, epilarea cu laser este mai eficientă pe părul închis la culoare și gros, datorită faptului că laserul este atras de pigmentul întunecat al părului, acesta absorbind mai multă energie și fiind astfel distrus mai eficient. În contrast, pentru părul deschis la culoare, cum ar fi blond sau roșcat, epilarea cu laser nu este la fel de eficientă. Pentru aceste nuanțe de păr, electroliza poate fi o opțiune mai bună. Este important de reținut că fiecare individ este unic și că rezultatele pot varia.
3. Sunt necesare mai multe ședințe pentru a obține rezultate dorite
Indiferent de metoda de epilare definitivă aleasă, pentru a elimina complet părul dintr-o anumită zonă a corpului vor fi necesare mai multe ședințe. Numărul acestora poate varia considerabil în funcție de factori precum zona corpului care urmează a fi tratată, sensibilitatea ta, precum și cantitatea de păr prezentă. Nu este o soluție rapidă, dar, cu răbdare și perseverență, rezultatele pot fi impresionante.
4. Pot apărea efecte secundare
Epilarea definitivă, fie că este vorba despre procedura cu laser sau electroliză, poate avea unele efecte secundare.
În cazul epilării cu laser, există riscul de a apărea unele dureri minore și disconfort în timpul procedurii. De asemenea, pielea unei persoane poate deveni roșie sau iritată timp de câteva ore sau zile. În situații rare, pot apărea vezicule sau cicatrici la locul epilării. În plus, epilarea cu laser face ca pielea să fie temporar mai sensibilă la lumina soarelui.
Și după epilarea prin electroliză pot apărea usturime, roșeață sau iritație la locul epilării. De asemenea, în cazuri rare, se pot dezvolta o infecție sau un țesut cicatricial excesiv în jurul locului tratat. În general, este important ca procedurile de epilare definitivă să fie efectuate de un specialist cu experiență, pentru a reduce riscul de efecte secundare și complicații.
5. Nu este potrivită pentru toată lumea
Epilarea definitivă are și anumite contraindicații. Epilarea cu laser, de exemplu, poate cauza probleme persoanelor care suferă de infecții virale acute sau cronice de herpes simplex și celor care au cicatrici hipertrofice sau cu tendința de formare de keliod. În astfel de cazuri, este indicat să se ceară sfatul unui medic înainte de a opta pentru un astfel de tratament.
Alte afecțiuni, precum psoriazisul, urticaria, tulburările de sângerare, vitiligo și reacțiile alergice severe pot reprezenta contraindicații pentru epilarea definitivă. De asemenea, nu este indicat tratamentul cu laser în zonele arse de soare sau care au suferit intervenții chirurgicale recente. Ține, de asemenea, cont de faptul că laserul poate modifica aspectul tatuajelor, dar și că anumite medicamente (ex: medicamentele fotosensibilizante, steroizii, antibioticele, analgezicele) pot afecta rezultatele și perioada de vindecare ulterioară. Nu este recomandată epilarea definitivă în timpul sarcinii – nu există studii care să ateste siguranța acestei proceduri pentru femeile gravide.
Înainte de a lua decizia de a opta pentru epilare definitivă, este recomandat să consulți un medic dermatolog pentru o evaluare personalizată și pentru a afla dacă această procedură este potrivită pentru tine.
Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui vizita la medic. Pentru recomandări personalizate, programează-te la o consultație de specialitate!
Surse:
https://www.medlife.ro/articole-medicale/epilarea-definitiva-mituri-si-adevaruri.html
https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/urticarie-cauze-simptome-tratament