Franța a reușit testarea cu succes a primei „muniții franceze pilotate de la distanță”, a anunțat miercuri ministrul Forțelor Armate, Sebastien Lecornu. Aceste drone, denumite Colibri, marchează un pas important către recâștigarea suveranității în acest segment crucial pentru armata franceză.
Lecornu a subliniat importanța acestei reușite, adăugând că „Ne-am recâștigat suveranitatea în acest segment-cheie pentru forțele noastre armate în mai puțin de doi ani”. Prima tranșă de 100 de unități va fi livrată Ucrainei în săptămânile următoare, urmând ca ulterior să fie livrate și armatei franceze.
Drona Colibri, proiectată să funcționeze pe o distanță de 5 km și să opereze împotriva vehiculelor ușoare, a fost dezvoltată de grupul franco-german de armament KNDS împreună cu producătorul francez de drone Delair. Costul unui astfel de dispozitiv este de 20.000 de euro, având o precizie metrică și o autonomie de 45 de minute.
Această nouă muniție se bazează pe modelul UX11, produs de Delair și utilizat de forțele speciale franceze din 2019. O sută de astfel de unități au fost deja distribuite Ucrainei vara trecută. Lecornu a anunțat comanda pentru dronele kamikaze în martie anul trecut, inițiativă întârziată dar programată pentru livrare vara viitoare.
Deși acest tip de armament a fost explorat de Franța înainte de conflictul din Ucraina, fiind folosit larg în războiul din Nagorno-Karabah în 2020, comanda oficială a demarat în 2021 la solicitarea Comandamentului pentru Operațiuni Speciale Franceze (COS). Agenția pentru Inovare în Apărare a procedat cu selectarea a două proiecte: Colibri și Larinae. Proiectul Larinae este dezvoltat de KNDS cu alți colaboratori, având potențialul de a se extinde la o rază de acțiune de 120 km.
Modelul MBDA, denumit Mutant, și-a propus să acționeze ca o armă antitanc, cu o rază de 50 km. Franța va achiziționa 1.800 de muniții teleghidate între 2024 și 2030, conform programului de apărare. În ciuda capacității de producție a Delair, generalul Pierre Schill a avertizat împotriva constituirii de stocuri masive, subliniind riscul de învechire al tehnologiei.