Reclamă

Aproximativ 345.000 de persoane din Fâșia Gaza vor fi expuse foametei la un nivel „catastrofic” în această iarnă, comparativ cu 133.000 în prezent, avertizează un raport al ONU publicat joi. Ajutorul alimentar din această vară a îmbunătățit situația, dar suspendarea acestuia în luna septembrie ar putea inversa această tendință, conform analizei Cadrului integrat de clasificare a securității alimentare (IPC).

Acest raport, bazat pe expertiza ONG-urilor și agențiilor ONU, inclusiv Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), subliniază că „scăderea drastică” a ajutoarelor va limita semnificativ accesul familiilor la hrană, bunuri și servicii esențiale în lunile următoare. Publicarea raportului a urmat unui avertisment adresat Israelului de SUA și ONU, față de o pretinsă „politică a foametei” în Gaza, o acuzație respinsă de Israel.

Raportul indică faptul că „aproximativ 1,84 milioane de persoane din Fâșia Gaza suferă de niveluri ridicate de insecuritate alimentară, corespunzătoare nivelului 3 sau peste.” Se estimează că numărul acestora va crește la 1,95 milioane între noiembrie 2023 și aprilie 2025, din care 345.000 vor fi afectați de o criză alimentară „catastrofică”, echivalentul a circa 16% din populație.

Contextul situației umanitare din Gaza este amplificat de tensiunile regionale. Pe 7 octombrie 2023, forțe Hamas au pătruns în sudul Israelului, provocând moartea a 1.205 persoane, majoritatea civili. Alte 251 de persoane au fost răpite și duse în Gaza. Forțele israeliene au ripostat prin bombardamente și o operațiune terestră, generând, conform Ministerului Sănătății din Gaza, cel puțin 42.438 morți și 99.246 răniți în rândul palestinienilor.

Aceste statistici subliniază necesitatea unei soluții urgente pentru a preveni o agravare a crizei umanitare în Fâșia Gaza, odată cu venirea iernii.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro