Reclamă

Premierul Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a anunțat joi că reprezentanții partidului său în Consiliul General al Municipiului București vor vota în favoarea organizării unui referendum local. „Întotdeauna orice exercițiu democratic este binevenit”, a declarat Ciolacu, subliniind importanța consultării publice asupra desființării primăriilor de sector.

Ciolacu a menționat că, în opinia sa, întrebarea referitoare la desființarea primăriilor de sector ar putea fi formulată mai simplu pentru a fi mai bine înțeleasă de cetățeni, reiterând că este adeptul descentralizării autorităților locale. „Părerea mea, că ar fi putut întreba mai simplu: desființăm primăriile de sector sau nu le desființăm? Și atuncea toată lumea înțelegea mult mai bine acest demers”, a precizat prim-ministrul.

De asemenea, Ciolacu a clarificat că nu va participa personal la votul din București, deoarece nu are reședința în Capitală. În ceea ce privește organizarea efectivă a unui referendum local împreună cu alegerile prezidențiale, premierul a declarat că este atributul Consiliului General al Capitalei să stabilească procedura, adăugând că „nu e atributul meu”.

Referendumul va avea loc în cazul în care proiectele de organizare sunt aprobate în ședința Consiliului General din 21 octombrie. Data propusă pentru desfășurarea acestei consultări publice este 24 noiembrie, concomitent cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că cetățenii vor trebui să răspundă cu „DA” sau „NU” la întrebări specifice, deși acestea nu au fost detaliate în prezentul context.

Ideea referendumului a fost propusă de Nicușor Dan încă din momentul anunțării câștigării celui de-al doilea mandat de primar general, fiind unul dintre demersurile menite să gestioneze problemele administrative ale Capitalei. Marcel Ciolacu și-a exprimat în mod repetat susținerea pentru orice formă de exercițiu democratic care ar putea influența viitoarele decizii legislative.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro