Reclamă

Furnizorilor ruși de internet li se poate interzice utilizarea serviciului SpeedTest al companiei americane Ookla, conform Moscow Times. Această propunere a venit din partea Academiei Internaționale de Comunicații din Rusia și a primit deja aprobarea Dumei de Stat și a FSB.

Anastasia Ositis, șefa Academiei, a justificat inițiativa prin faptul că Ookla colaborează cu serviciile de informații americane, care ar putea folosi datele obținute pentru a controla și testa rețelele de comunicații globale. Conform acesteia, „sistemele de control al testelor furnizează informații sensibile despre rețele, inclusiv configurația acestora, echipamentele utilizate, sarcina și lățimea de bandă”.

Ositis a mai declarat că serviciile de informații străine ar putea folosi aceste date pentru a lansa atacuri DDoS țintite asupra Rusiei. Această măsură de interdicție vine într-un context mai amplu de restricționare a accesului la aplicații străine în Rusia. Recent, aplicația de mesagerie Discord a fost blocată, iar aplicația Signal a fost menționată ca fiind pe lista săiașă potențială de restricții.

Această inițiativă subliniază tensiunile persistente între Rusia și serviciile tehnologice străine, percepute adesea ca o amenințare la securitatea națională. Având în vedere sprijinul pe care aceasta îl are deja din partea autorităților ruse, propunerea ar putea intra în vigoare curând.

Rusia și-a intensificat recent măsurile de securitate cibernetică, printre altele, prin interzicerea accesului la diverse platforme online considerate a nu respecta legislația țării. Blocarea accesului la SpeedTest ar putea face parte dintr-un cadru mai larg de protecție a infrastructurii digitale naționale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro