Reclamă

În spatele unui profil de pe rețelele sociale se poate ascunde ușor un atacator sau un escroc cu o identitate falsă, avertizează experții în securitate cibernetică din România. Printre cele mai răspândite escrocherii este „iubirea prefăcută”, o metodă prin care escrocii își creează identități false pentru a obține informații compromițătoare de la victime, potrivit specialiștilor.

„Prefer să nu discut cu nimeni, dacă nu îl cunosc în realitate, nici nu caut persoane. Profilurile mele au doar persoanele pe care le cunosc, atât”, mărturisește un tânăr, reflectând o atitudine precaută față de cererile de prietenie necunoscute.

Pe rețelele sociale abundă cererile de prietenie, în special de la persoane necunoscute. „Îi dau delete, block, report, de toate… Ai avut astfel de cazuri? Da, am avut, din păcate, dar am un cont privat și vreau să rămână privat”, spune o tânără, care preferă să își păstreze profilul în mod restrâns.

Experții subliniază importanța menținerii conturilor la setări private și acceptarea doar a cererilor de prietenie de la cunoscuți. „Sugerez să avem conturi private, să nu dăm acces la oricine ne dă follow sau cerere și, în mare parte, dai accept la persoanele pe care le cunoști. Nu răspundeam sau dădeam block. Există butonul special, deci recomand”, este de părere o altă tânără.

Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24, notează că specialiștii ne sfătuiesc să evităm contactele necunoscute pe social media, iar în caz de insistență, să apelăm la autorități. „Specialiștii ne recomandă ca, în prima fază, să încercăm să evităm mesajele primite pe telefonul mobil sau pe rețelele sociale. În schimb, dacă persoana care ne scrie insistă, atunci trebuie să ne adresăm organelor abilitate pentru a rezolva această situație”, avertizează acesta.

„Recomandăm utilizatorilor să fie suspicioși, dacă cineva le cere bani, este un semnal de alarmă. De regulă, atacatorii evită întâlnirile față în față, dacă cineva refuză să facă apeluri video, atunci utilizatorul ar trebui să aibă un semn de îndoială”, adaugă Cezar Bărbuceanu, expert în securitate cibernetică la DNSC.

Psihologul Adina Burghel subliniază importanța păstrării unei atitudini prudente: „Chiar dacă suntem în căutarea relației ideale sau a sufletului pereche, este bine să ne menținem un filtru de protecție, mai ales în această perioadă, în care fraudele și înșelătoriile capătă forme tot mai neobișnuite. Evită să transmiți mesaje compromițătoare și, mai ales, informează familia sau apropiații unde mergi atunci când stabilești o întâlnire cu cineva care te-a contactat prin mediul online.”

Specialiștii indică faptul că cei mai vulnerabili în fața infractorilor de pe internet sunt copiii, tinerii și vârstnicii, constituind ținte ușoare pentru escrocherii pe rețelele sociale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro