Reclamă

În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, în România, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, trecând la ora de iarnă. Astfel, ora 4:00 devine ora 3:00, permițând o noapte ceva mai lungă pentru cetățeni.

Cu toate acestea, deși putem beneficia aparent de o oră suplimentară de somn, schimbarea poate afecta rutina zilnică a multora. Potrivit medicului specialist Pneumolog, Răzvan Lungu, „Trecerea la ora de iarnă nu crește riscul de apariție al unor probleme de sănătate, dar pot fi cazuri în care anumite persoane pot tolera cu dificultate această schimbare a orarului de somn.”

Modificarea a fost introdusă în timpul Primului Război Mondial ca măsură de economisire a combustibilului. În România, sistemul de schimbare a orei a apărut în 1917, a fost ulterior oprit și reintrodus în 1932. După mai multe suspendări și reintroduceri, din 1979 acest sistem a fost din nou aplicat.

În ultimii ani, s-au purtat discuții la nivel european privind renunțarea la această practică. Parlamentul European a votat, în 2019, pentru eliminarea schimbării orei, dar implementarea deciziei a fost amânată, fără anunțuri oficiale pe viitor.

Schimbarea automată a orei pe dispozitivele mobile este acum o practică standard, alegerea de manualitate fiind disponibilă prin setările de sistem.

Nu doar adulții, ci și copiii mici pot resimți efectele schimbării, fiind necesară o adaptare treptată la noul fus orar. Recomandările specialiștilor includ pregătirea în avans prin ajustarea zilnică, în mod gradat, a orelor de somn cu 10-15 minute.

La nivel global, aproximativ 60 de țări practică schimbarea orei, inclusiv în America de Nord, dar multe altele, precum Islanda, China și Rusia, au renunțat la aceasta.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro