Reclamă

Franța a decis să interzică participarea companiilor israeliene la târgul militar Euronaval, pe fondul escaladării tensiunilor diplomatice dintre președintele francez Emmanuel Macron și premierul israelian Benjamin Netanyahu, a anunțat o sursă apropiată de această problemă pentru POLITICO. Delegațiile israeliene vor avea acces la eveniment, dar nu își vor putea expune echipamentele militare, potrivit aceleași surse, care a dorit să rămână anonimă.

Acest târg, care va avea loc între 4 și 7 noiembrie în suburbiile Parisului, este unul dintre cele mai importante evenimente din Europa dedicate războiului naval, reunind companii cunoscute precum BAE Systems, Naval Group, Fincantieri și KNDS. În cadrul evenimentului, șapte contractori de apărare israelieni, inclusiv Rafael, Elbit Systems și Israel Aerospace Industries, erau inițial programați să-și prezinte produsele.

Interdicția survine la puțin timp după ce, în iunie, companiilor israeliene li s-a refuzat participarea la Eurosatory, un alt târg important dedicat armamentului terestru. Chiar dacă un tribunal a anulat ulterior acea decizie, aceasta a venit prea târziu pentru ca firmele israeliene să mai poată participa.

Tensiunile dintre Franța și Israel au crescut pe fondul intensificării atacurilor militare israeliene în Gaza și Liban, Macron solicitând anterior oprirea livrărilor de arme către guvernul israelian dacă acestea sunt folosite în conflictele din regiune. Președintele francez a afirmat cu ușile închise că Netanyahu nu ar trebui să „ignore deciziile Națiunilor Unite”, menționând că „țara lui a fost creată printr-o decizie a ONU”. Aceste declarații au stârnit reacții puternice din partea prim-ministrului israelian.

Palatul Elysée nu a răspuns momentan solicitărilor de comentarii cu privire la această decizie. Euronaval reprezintă o ocazie majoră de interacțiune pentru industia de apărare, iar recentele măsuri luate de Franța ar putea influența relațiile comerciale și diplomatice viitoare cu Israel.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro