Reclamă

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, intenționează să propună organizarea unui referendum local la următoarea ședință a Consiliului General al Municipiului București, programată pentru luni. Referendumul ar conține două întrebări esențiale pentru gestionarea impozitelor și autorizațiilor de construcție din București.

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat că social-democrații nu se vor opune organizării referendumului, iar consilierii generali ai PSD, care dețin cel mai mare număr de locuri în consiliu, ar putea susține inițiativa primarului. „Sunt de acord cu exercițiul democratic al organizării referendumului, nu înseamnă că susțin întrebările. E posibil ca și Guvernul să vină cu o întrebare pentru bucureșteni”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Dacă referendumul va primi aprobarea Consiliului, acesta ar putea avea loc pe 24 noiembrie 2024, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Deoarece Nicușor Dan nu deține în prezent majoritatea necesară în Consiliul General pentru a convoca referendumul, el depinde de votul consilierilor PSD.

Referendumul ar urmări să întărească puterea primarului general asupra impozitelor colectate de la bucureșteni și asupra procesului de autorizare a construcțiilor în Capitală. Propunerile de întrebări ale referendumului sunt următoarele: „Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?” și „Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”

Funcționarea corectă a referendumului depinde de participarea a cel puțin 30% dintre cetățenii cu drept de vot din București. Nicușor Dan accelerează demersurile pentru organizarea referendumului în cadrul actualului mandat al Consiliului General, din cauza dificultății crescute de a forma o majoritate în viitorul consiliu care ar include opt partide, în loc de cele patru actuale.

Nicușor Dan are nevoie de cooptarea consilierilor din cinci partide pentru a asigura majoritatea necesară continuării viziunii sale politice în cadrul Consiliului General, așa cum își propune.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro