Reclamă

Dictatorul nord-coreean ar fi trimis 10.000 de soldați în Rusia pentru a contribui la intensificarea eforturilor de război împotriva Ucrainei, potrivit unui diplomat occidental care a declarat pentru Kyiv Independent.

Detaliile despre tipul de soldați și rolurile acestora rămân neclare, iar Ministerul de Externe al Ucrainei nu a răspuns încă solicitărilor de informații, iar Serviciul de Informații Militare al Ucrainei (GUR) a refuzat să comenteze.

Pe măsură ce colaborarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord se adâncește, diplomați și experți occidentali subliniază creșterea nevoii Moscovei pentru resurse suplimentare în continuarea războiului costisitor din Ucraina.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a menționat recent că legăturile dintre Rusia și Coreea de Nord au atins un nou nivel. El a subliniat că Rusia nu mai primește doar arme de la nord-coreeni, ci și mii de soldați. „Vedem o alianţă tot mai mare între Rusia şi regimuri precum Coreea de Nord. Nu mai este vorba doar despre transferul de arme. De fapt, este vorba despre transferul de oameni din Coreea de Nord către forţele militare de ocupaţie. Evident, în astfel de circumstanţe, relaţiile noastre cu partenerii noştri trebuie să fie dezvoltate”, a afirmat Zelenski.

Liderul ucrainean a fost informat de serviciile de spionaj despre intențiile Rusiei pentru toamnă și iarnă, dar și despre „implicarea reală” a Coreei de Nord în conflict. El a avertizat că și alte state ar putea investi în prelungirea războiului.

Potrivit surselor din GUR, circa 3.000 de soldați nord-coreeni ar putea fi încorporați într-una dintre brigăzile de asalt rusești, fiind desemnați să acționeze în provincia Kursk, unde forțele ucrainene au câștigat o porțiune de teritoriu.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro