Imagini recente ale cometei Tsuchinshan-ATLAS arată un fenomen rar, pe măsură ce aceasta trece pe lângă Pământ: cometa pare să aibă două cozi, una fiind îndreptată spre direcția de deplasare. Fenomenul a fost surprins în fotografii realizate de astrofotografi, iar explicația se află în iluzia optică creată de o poziție specifică a Pământului față de cometă, scrie Live Science.
Tsuchinshan-ATLAS, poreclită „cometa secolului”, a atins perioada de maximă vizibilitate după ce a trecut cel mai aproape de Pământ pe 12 octombrie, la o distanță de aproximativ 70 de milioane de kilometri. Pe 13 octombrie, astrofotograful Michael Jäger a capturat imagini ale cometei care dezvăluie două cozi distincte, una principală și o altă, mai slabă, numită „anti-coadă”, îndreptată spre direcția de deplasare.
În mod normal, coada unei comete este formată din praf și gaze și este întotdeauna îndreptată opus față de Soare din cauza radiațiilor solare. „Anti-coada”, însă, nu este un fenomen fizic obișnuit și apare doar în anumite condiții. Prima coadă conține resturi lăsate în urmă de cometa pe parcursul orbitei sale, iar iluzia „anti-cozii” este creată când Pământul intersectează acest plan orbital.
Cometa C/2023 A3, cunoscută sub numele de Tsuchinshan-ATLAS, este un obiect ceresc provenit probabil din Norul Oort – regiune aflată la marginea sistemului nostru solar, bogată în obiecte înghețate. Cometa a fost descoperită la începutul anului 2023 și a trecut între orbitele lui Saturn și Jupiter înainte de a se apropia de planetele interioare. Următoarea ocazie de a observa această cometă din apropierea Pământului va fi abia peste 80.000 de ani.
Fenomenul recent observat cu „anti-coada” a mai fost întâlnit și la alte comete. Exemple notabile includ cometa verde C/2022 E3 (ZTF), care a prezentat o anti-coadă la începutul anului 2023, și cometa 12P/Pons-Brooks, care a dezvoltat o asemenea caracteristică în iunie anul acesta.