Reclamă

Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal (PNL), a acuzat Guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru blocarea accesului României la fondurile europene din a treia tranșă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta a afirmat că nefinalizarea „jaloanelor esențiale” de către guvern a dus la suspendarea parțială a plăților propusă de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a anunțat marți suspendarea parțială a plăților din următoarea cerere de finanțare a României, invocând lipsa reformelor în conducerea companiilor de stat și investițiile în transporturi. Deși CE a recunoscut o evaluare preliminară pozitivă pentru șase ținte și 62 din cele 68 de jaloane în cadrul celei de-a treia cereri de plată, rămân restanțe care cauzează întârzieri.

Nicolae Ciucă, în mesajul său pe Facebook, a subliniat că „guvernul pe care l-a condus a respectat toate jaloanele PNRR și a atras peste 6,3 miliarde de euro”, criticând guvernul actual că, din cauza a șase jaloane esențiale nefinalizate, a blocat accesul la fonduri. „Românii așteaptă rezultate, nu explicații și somnifere electorale. Finalizați reformele și deblocați fondurile – aceasta e singura cale de a merge înainte. Nu puteți câștiga alegerile prezidențiale evitând problemele reale ale României”, a declarat Ciucă.

Replica nu a întârziat să apară, Marcel Ciolacu răspunzând acuzelor, afirmând că „acest circ de-a opoziția nu ajută pe nimeni”. Ciolacu a adus în discuție faptul că problemele invocate de Comisie au apărut în timpul mandatului lui Ciucă, exprimându-și dezamăgirea față de poziția actuală a opoziției.

Comisia Europeană a cerut implementarea completă a reformelor pentru deblocarea fondurilor, atrăgând atenția că acestea sunt esențiale pentru atragerea celor două miliarde de euro alocate României în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pilon principal al programului NextGenerationEU.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro