Reclamă

Coreea de Nord a anunțat miercuri că peste un milion de tineri s-au înrolat în armata sa în ultima săptămână, după ce Phenianul a acuzat Coreea de Sud de trimiterea unor drone pe teritoriul său, amenințând cu represalii militare. Agenția de presă a regimului nord-coreean, KCNA, a declarat că „milioane de tineri s-au alăturat luptei naţionale pentru eliminarea gunoiului din Republica Coreea, care a comis provocări grave”.

Conform KCNA, mai bine de 1,4 milioane de tineri, inclusiv studenţi şi lideri de tineret, s-au oferit voluntari să se alăture Armatei Populare Coreene, în zilele de luni și marți. În Coreea de Nord, unde serviciul militar de lungă durată este deja obligatoriu pentru toţi bărbaţii, au fost consemnate anterior valuri masive de înrolări în perioade de tensiuni crescute cu Seulul sau Washingtonul.

În ultima perioadă, regimul nord-coreean a denunțat incursiuni aeriene ale unor drone care, potrivit Phenianului, au aruncat pliante de propagandă deasupra capitalei și acuză Coreea de Sud că ar fi responsabilă. În cazul în care astfel de drone vor traversa din nou frontiera, regimul consideră acest fapt drept „o declaraţie de război”. Recent, Phenianul a ordonat opt brigăzi de artilerie să se pregătească pentru a deschide focul în timp ce a sporit capacităţile de observare aeriană.

Răspunzând acuzațiilor, ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, a negat inițial implicarea Seulului. Ulterior, statul major interarme a recunoscut că nu poate confirma veridicitatea afirmațiilor nord-coreene. Cu toate acestea, în ciuda eforturilor autorităților de a limita astfel de activități, activiști din Coreea de Sud au continuat să lanseze baloane cu propagandă și dolari americani către Nord, acțiuni care au stârnit furia Phenianului.

Autoritățile din provincia sud-coreeană Gyeonggi, situată la granița cu Coreea de Nord, au identificat orașele Yeoncheon, Gimpo și Paju ca zone speciale de „pericol”, avertizând că oricine încearcă să trimită pliante către Nord ar putea fi cercetat penal.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro