Reclamă

Comisia Europeană (CE) a propus marți suspendarea parțială a plăților aferente celei de-a treia cereri de plată a României în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform unui comunicat al Executivului comunitar. Suspendarea vine în urma constatării CE că nu au fost îndeplinite șase jaloane esențiale. Deși România a atins în mod satisfăcător 62 din cele 68 de jaloane și șase dintre țintele aferente cererii de plată, rămân neimplementate reforme importante în guvernanța întreprinderilor de stat, investiții în transporturi și modificări ale regimului fiscal al microîntreprinderilor.

În conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, CE propune această suspendare parțială pentru a oferi României timp suplimentar să îndeplinească jaloanele restante, asigurându-se totodată o plată parțială pentru realizările deja îndeplinite.

Cea de-a treia cerere de plată include aspecte importante din implementarea a 37 de reforme și 17 investiții care aduc schimbări pozitive în domenii variate, precum tranziția verde și digitală, transportul durabil și renovarea energetică. Printre reformele notabile se numără și modificări legislative menite să asigure eficiența energetică în industrie și noul cadru legal pentru calcularea pensiilor speciale în funcție de principiul contributivității.

România are la dispoziție o lună pentru a transmite observațiile sale către CE, după ce Comitetul Economic și Financiar va emite un aviz pe parcursul unei perioade de patru săptămâni. Comisia va lua apoi decizia finală de plată, întemeindu-se pe avizul respectiv și observațiile primite.

Dacă, la reevaluare, Comisia decide că jaloanele nu au fost atinse adecvat, o parte din suma aferentă va fi suspendată, calculul acesteia urmând metodologia specificată în anexa II a comunicatului Comisiei din 21 februarie 2023. România va avea ulterior șase luni pentru a îndeplini jaloanele restante, după care Comisia va revizui progresul și va decide ridicarea posibilelor suspendări și efectuarea plății întârziate.

Planul de redresare și reziliență al României are un buget de 28,5 miliarde de euro, din care 13,6 miliarde sub formă de granturi și 14,9 miliarde ca împrumuturi, și își propune să sprijine o gamă largă de reforme și investiții esențiale pentru redresarea economică susținută și durabilă a țării.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro